'Van Gaal zei: daar ben je nummer één in, maar nummer één-spits word je nooit'

'Van Gaal zei: daar ben je nummer één in, maar nummer één-spits word je nooit'

24 februari - 16:56
5

Wout Weghorst bewaart bijzonder warme herinneringen aan zijn samenwerking met Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. De 31-jarige spits is bijzonder onder de indruk van de voormalig bondscoach en huidig Ajax-adviseur.

Weghorst was onder Van Gaal een vaste waarde in de Oranje-selectie. "Die band is heel speciaal", zegt de 29-voudig international in de Viaplay-documentaire Waanzinnige Wout. "Hij is een fantastisch mens, een fantastische persoonlijkheid. Hoe ik daar mee heb gewerkt, hoe hij voetbal benadert. Vanaf dag één dat hij binnenkwam zei hij: We worden wereldkampioen."

"De trainer is altijd heel duidelijk tegen me geweest. Hij zei: Wout, ik wil je echt heel graag bij de selectie hebben. Je bent van hele grote waarde voor mijn elftal met je persoonlijkheid, hoe je traint. Daar ben je voor mij echt de nummer één in, maar mijn nummer één-spits zal je nooit gaan worden."

"Lekker is het niet om te horen", erkent Weghorst. "Maar ik waardeer dat de trainer daar duidelijk en eerlijk in is geweest. Maar ik zei tegen hem: Ik zal tot de laatste dag dat ik hier ben jou proberen te overtuigen om me te laten spelen. Dat is me niet gelukt", lacht de afmaker van Hoffenheim. Maar hij heeft me altijd wel gezegd dat ik iets speciaals kan doen en daarin het verschil kan maken."

Dat bewees Weghorst op het WK in Qatar. In de kwartfinale tegen Argentinië kwam hij in de slotfase in het veld, waarna hij met twee doelpunten een verlenging uit het vuur sleepte. Die tweede goal viel uit een bijzondere variant na een vrije trap van Teun Koopmeiners. Het idee kwam van Weghorst zelf. "Ik ben naar Frans Hoek, onze keeperstrainer toegegaan. Hoek noemde het de Wout-variant."

"Het moest zo zijn. Daarna ben je zo in extase", zegt Weghorst over zijn bijzondere doelpunt. "Ik weet ook heel veel niet meer van de verlenging."