Spelersbattle: Feyenoord móét in uiterst gelijkwaardige vierde topper tegen PSV

Spelersbattle: Feyenoord móét in uiterst gelijkwaardige vierde topper tegen PSV

3 maart - 12:00 Laatste update: 10:30
274

Voor de vierde keer dit seizoen staan PSV en Feyenoord tegenover elkaar. Bij een thuiszege groeit het onderlinge gat op de ranglijst tot dertien punten, wat betekent dat de titelrace dan toch wel écht beslist is. Hoe liggen de verhoudingen na drie eerdere confrontaties op het veld? VoetbalPrimeur legt PSV en Feyenoord langs de meetlat in een spelersbattle.

Walter Benítez - Timon Wellenreuther 0-1
Een op papier tweede keeper die het wint van de eerste doelman van de koploper. Wellenreuther is dusdanig belangrijk, dat er twijfels ontstaan of Justin Bijlow weer de nummer één wordt als hij fit is. Benítez is geregeld te betrappen op een ketser. Zo ook in de competitiewedstrijd in De Kuip. Afgelopen weekend tegen PEC Zwolle (1-7) zag de Argentijn er ook niet goed uit bij de tegengoal.

Jordan Teze - Lutsharel Geertruida 0-2
Zowel Teze als Geertruida is bezig aan een uitstekend seizoen. De vice-aanvoerder van Feyenoord is echter op alle vlakken nét iets beter dan zijn collega van PSV. Niet voor niets is Geertruida een vaste waarde bij het Nederlands elftal, terwijl Teze eind 2023 door blessures voor het eerst sinds lange tijd weer werd opgeroepen.

Jerdy Schouten - Thomas Beelen 1-2
Als je Romelu Lukaku 120 minuten in bedwang kan houden, ben je een grote. Hoewel Beelen pas vijftien wedstrijden voor Feyenoord op zijn naam heeft, ziet de Rotterdamse achterban dat het goed zit. Toch delft hij het onderspit in deze battle. De rust en passing van Schouten, die in topwedstrijden geregeld centraal staat in plaats van André Ramalho, zijn in de Eredivisie ongeëvenaard.

Olivier Boscagli - Dávid Hancko 1-3
Goede linkercentrale verdedigers zijn schaars. PSV en Feyenoord hebben beiden de beschikking over een geweldige linkspoot in het centrum. Hancko noteert dit seizoen een passnauwkeurigheid van 90 procent en wint 64 procent van zijn persoonlijke duels, tegenover respectievelijk 87 procent en 61 procent van Boscagli. Een nipt verschil en dus een nipte overwinning in deze battle.

Sergiño Dest - Quilindschy Hartman 2-4
PSV beschikt met Dest op links over drie buitenspelers. De Amerikaan haalt misschien wel vaker de achterlijn dan de buitenspeler voor hem. Dat gevaar heeft Feyenoord ook: met zijn piekfijne passes en voorzetten staat Hartman geregeld aan de basis van een grote kans of goal. Een remise.

Joey Veerman - Mats Wieffer 3-4
Een strijd tussen twee Oranje-internationals. Wieffer is onmisbaar voor Feyenoord, hetzelfde geldt voor Veerman - achter wiens naam nog een vraagteken staat voro de topper - bij PSV. Met elf assists is laatstgenoemde daarbij ook nog eens bijzonder productief. Veerman laat op het moment wekelijks zien het Eredivisie-niveau ontgroeid te zijn.

Isaac Babadi – Quinten Timber 3-5
Ismael Saibari is afwezig, Guus Til keert net terug van een blessure en Babadi speelde vorige week een uitstekende pot tegen PEC Zwolle. Het ligt in de lijn der verwachting dat het achttienjarige talent start tegen de ploeg waaraan hij werd gelinkt voor een transfer. Timber, de motor op het middenveld bij Feyenoord, is een paar stappen verder in zijn ontwikkeling dan Babadi.

Malik Tillman - Ramiz Zerrouki 4-5
Door de blessure van Calvin Stengs lijkt Slot tegen PSV te kiezen voor Zerrouki, waardoor Timber de meest aanvallende middenvelder is. Tillman en Zerrouki zijn andere type spelers en moeilijk te vergelijken. De individuele prestaties van Tillman bij PSV wegen momenteel zwaarder dan die van Zerrouki bij Feyenoord.

Johan Bakayoko - Bart Nieuwkoop 5-5
Het is goed mogelijk dat Feyenoord-trainer Arne Slot zondag teruggrijpt op het eerdere recept tegen PSV. In januari moest Nieuwkoop als rechtsbuiten de opkomende Dest onschadelijk maken. Een eerlijke strijd tegen een echte flankspeler is deze battle dan ook niet. Bakayoko is dit seizoen een van de openbaringen bij PSV.

Luuk de Jong - Santiago Gimenez 6-5
Normaliter ontlopen De Jong en Gimenez elkaar niet veel, maar richting zondag steekt de vork anders in de steel. Gimenez worstelt al weken met zijn vorm, terwijl De Jong de ene na de andere goal maakt en inmiddels topscorer van de Eredivisie is. Beelen en Hancko zijn gewaarschuwd.

Hirving Lozano - Igor Paixão 7-6
Lozano en Paixão zijn buitenspelers die geweldige acties afwisselen met onverklaarbaar zwakke momenten. Bosz en Slot weten wat ze aan hun aanvallers hebben, want aan hun arbeidsethos zal het nooit liggen. Een remise.

Conclusie
Het belooft een bijzonder gelijkwaardige wedstrijd te worden, gezien de einduitslag van deze spelersbattle: 7-6. De ploeg van Slot is defensief soeverein, terwijl PSV voorin meer middelen heeft om de tegenstander pijn te doen. Zondag 16.30 uur weten we of Feyenoord weer mag dromen van de titel, of dat PSV de schaal in principe al in de handen heeft.