Van amateur naar hattrickheld in Europa: 'Voelde me toen voor het eerst echt prof'

Van amateur naar hattrickheld in Europa: 'Voelde me toen voor het eerst echt prof'

12 maart - 10:00
11
Author profile picture

Daniel Peperkamp

In VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Oege-Sietse van Lingen, die uitkomt voor de Luxemburgse topclub F91 Dudelange

Dat de voetballerij van toevalligheden aan elkaar kan hangen en een sport is waar de contrasten immens kunnen zijn, bewijst het verhaal van Van Lingen. De 24-jarige spits stond begin vorig jaar nog onder contract bij Harkemase Boys, en was ruim een half jaar later als speler van Dudelange opeens voor even topscorer van de Conference League. 

Als je hem dat scenario in januari van 2023 had voorgeschoteld, had hij je haast niet geloofd. Met een stap naar Luxemburg, waar Van Lingen begon bij Victoria Rosport, had hij simpelweg geen rekening gehouden. "Dat is wel een leuk verhaal", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Mijn beste maat, Sammy Crowther, kwam van Go Ahead Eagles en ging naar Victoria Rosport. Ze hadden nog een speler nodig. Voor in de spits, of net daarachter."


Van Lingen op 27 november 2021 als speler van Katwijk tegen Excelsior Maassluis

De club had voor die positie aanvankelijk een Franse speler op het oog, maar hij kwam uiteindelijk niet, waardoor Van Lingen alsnog werd uitgenodigd. "Ik ben vanuit Friesland naar Luxemburg gereden, en heb toen meegetraind. Dat was echt de leukste training in jaren. Samen met mijn beste maat, in Luxemburg. De dag erna hadden we een oefenwedstrijd. We wonnen met 3-0. Ik scoorde twee keer, en gaf een assist."

De stap naar Luxemburg
Daarna gaat het snel. Van Lingen krijgt een contract aangeboden en Nederland wordt ingeruild voor het nabij gelegen doch onbekende Luxemburg. Crowther raakt snel geblesseerd, maar ondanks het gemis van zijn boezemvriend begint Van Lingen meteen met scoren. In zeventien duels voor Victoria Rosport is de geboren Fries goed voor zeven doelpunten en vijf assists. Na een paar maanden meldt de Luxemburgse topclub Dudelange zich.

Waar Van Lingen zich op de Luxemburgse velden als een vis in het water voelt, is dat buiten het veld niet helemaal het geval. "Toen ik hierheen kwam, wist ik vrij weinig over het land. Ik had natuurlijk dagelijks contact met Sammy, hij vertelde me wel over het leven hier. Ik moet zeggen het landschap is hier mooi, maar voor de rest is er weinig te beleven."


Van Lingen als speler van Victoria Rosport op 7 mei 2023 tegen Dudelange

'Voelde me toen voor het eerst écht prof'
De start van Van Lingen bij Dudelange is nagenoeg perfect. Op 12 juli 2023 maakt hij tegen het Ierse St Patrick’s Athletic het allereerste Conference League-doelpunt van het seizoen, maar het echte hoogtepunt volgt een week later in de return op Ierse bodem. Dudelange wint met 2-3 en de Nederlander maakt alle drie de doelpunten. "Dat is het mooiste moment uit mijn loopbaan tot nu toe."

"Ik heb me toen voor het eerst écht prof gevoeld", blikt hij terug. "Puur ook vanwege alle media-aandacht die erbij komt kijken. Normaal gesproken was het alleen de regionale krant, maar nu ging het echt door heel Nederland, en internationaal ook. Door die drie goals was ik met vier doelpunten ook gelijk topscorer." Ook op mentaal vlak heeft het voormalig jeugdproduct van FC Groningen op die specifieke avond in de Ierse zon het nodige overwonnen. "Het was een bevestiging van al dat harde werken, wat er voorheen niet uitkwam. Maar ook een motivatie om dat wekelijks te brengen."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F91 Dudelange (@f91_diddeleng)

Dat hij geen eendagsvlieg is, en dergelijke kunsten vaker en ook op andere podia kan vertonen, weet Van Lingen zeker. "Ik speelde op een gegeven moment bij Katwijk, samen met Samuel Scheimann (voormalig Excelsior en Maccabi Haifa, red.) en Mitchell Schet (voormalig FC Groningen en Slovan Bratislava, red.). Ik had veel gesprekken met ze. Schet zei: je moet door blijven knokken, want je hebt alle kwaliteiten. Je hebt meer kwaliteiten dan menig speler van Bratislava. Alleen het verschil is dat zij echt topbedragen verdienen, en jij speelt bij de top van de amateurs."

Bijna naar Schotland
Spelen in de Nederlandse amateurcompetities, waar het niveau volgens Van Lingen echt hoog ligt, is nu verleden tijd. De blik gaat op de toekomst. In de winterse transferperiode was hij heel dicht bij alweer een stap omhoog, weg uit Luxemburg. Op het allerlaatste moment ging het niet door. "Ik moet zeggen dat ik er wel van baal dat dat niet is doorgegaan. Er waren meerdere clubs geïnteresseerd, echt concreet. Toen kreeg ik opeens te horen van interesse uit het hoogste niveau van Schotland."

"Ik heb de interesse van die andere clubs toen links laten liggen", vervolgt Van Lingen. "Met de hoop en de verwachting dat die Schotse deal door zou gaan, maar dat gebeurde niet. In de tussentijd hadden die andere clubs zich ook al versterkt met een ander. Soms lopen die dingen zo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oege Sietse van Lingen (@oegevanlingen)

De Engelse droom
De aanvaller baalde er even van, maar heeft de knop inmiddels omgezet. Hoop dat hij komende zomer alsnog een transfer kan maken, heeft hij volop. Zijn absolute droom: een club uit Engeland. "Dat is echt mijn ultieme droom. Daar wil ik alles aan doen. Realistisch gezien zou de League One, of een goede club uit de League Two, mogelijk moeten zijn. Sinds kleins af aan ben ik fan van Stoke City en Leeds United. Elland Road, prachtig." Waar Engeland zijn absolute droom is, sluit Van Lingen ook een langer verblijf in Luxemburg zeker niet uit. Mocht Dudelange, dat momenteel tweede staat, kampioen worden, dan plaatst het zich voor de voorrondes van de Champions  League. Een podium waarvan hij als kleine jongen al droomde. 

Al met al is Van Lingen blij dat hij Nederland achter zich heeft gelaten. De wereld ligt aan zijn voeten, en diezelfde voeten bepalen waar het plafond ligt. Ondanks de afgeketste transfer prijst hij zich een gelukkig man. "Ik ben altijd een avonturier geweest, en ik zie dit ook gewoon als een betaalde vakantie. Je bent in het buitenland, krijgt leuk betaald en doet wat je het allerleukste vindt. Als ik vanuit hier weer een stap maak, kan dat weleens een heel mooi avontuur worden."