Feyenoord schrijft brief aan Aboutaleb: '5 tot 10 procent van de Kuip bewust leeg'

Feyenoord schrijft brief aan Aboutaleb: '5 tot 10 procent van de Kuip bewust leeg'

19 maart - 17:58 Laatste update: 18:08
290

Uit een 55-pagina's tellende brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb blijkt dat Feyenoord jaarlijks 4,5 miljoen euro besteedt aan de beveiliging van thuiswedstrijden. De veiligheid in de Kuip gaat bovendien ten koste van het aantal te koop aangeboden kaarten: vijf tot tien procent van het stadion blijft bewust leeg. 

'Het moge blijken dat Feyenoord zich maximaal inspant en kosten noch moeite spaart om wedstrijden in De Kuip zo goed als mogelijk te laten verlopen', valt er te lezen. 'En met succes. Verreweg het grootste aantal wedstrijden van onze club verloopt zonder noemenswaardige incidenten.' 

Het 'veiligheidssucces' van Feyenoord mag wat kosten, blijkt verder uit de informatiebrief voor de Gemeente Rotterdam. Jaarlijks besteedt de Rotterdamse club zo'n 4,5 miljoen euro aan directe en indirecte veiligheidskosten. Omgerekend komt dat neer op zo'n 180.000 euro per wedstrijd. Bij een standaardwedstrijd worden minimaal 350 beveiligers en stewards ingezet, bij wedstrijden met een hoog risico maarliefst 500. Bovendien wordt in het laatste scenario ook de hondenbrigade ingeschakeld om te controleren op vuurwerk. Ook checken deskundigen het stadionterrein op de aanwezigheid van explosieven en bommen. 

Daarnaast meldt Feyenoord dat vanwege de veiligheid zo'n vijf tot tien procent minder kaarten worden verkocht dan dat er plaatsen beschikbaar zijn. In de 25 wedstrijden die de Rotterdammers gemiddeld jaarlijks in de Kuip spelen, komen zo'n 1,2 miljoen mensen af. 

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over de uitschakeling van PSV & Ajax en de eerste dag van Alex Kroes!!