'Van Praag en Van Wijk verliezen 'politiek spel': per 1 juli weg bij Ajax'

'Van Praag en Van Wijk verliezen 'politiek spel': per 1 juli weg bij Ajax'

25 april - 18:55
148

Michael van Praag en Leo van Wijk lijken de deur bij Ajax op 1 juli achter zich dicht te trekken. Dat heeft journalist Jaap de Groot vernomen. De voorzitter en het lid van de raad van commissarissen wordt de situatie rond Alex Kroes zwaar aangerekend.

De leden van Ajax hebben donderdagavond een bijeenkomst georganiseerd, waarbij ook Van Praag en Van Wijk acte de présence zullen geven. De commissarissen zullen de huidige gang van zaken toelichten, nadat donderdag bekend werd dat Kroes als technisch directeur terugkeert in de Johan Cruijff Arena.

"Het is duidelijk dat de pijlen van de bestuursraad flink op de rvc gericht gaan worden", begint De Groot bij BNR Nieuwsradio. "De rvc wordt verweten structureel wanbeleid te hebben gevoerd. Bij de benoeming van Mislintat en het op non-actief stellen van Alex Kroes. Nu hebben ze Kroes als technisch directeur benoemd, zonder af te wachten wat de AFM gaat beslissen. Dat had aanvankelijk de eerste stap moeten zijn. Het tweede punt is het structureel verkeerd informeren van leden en andere instanties binnen de club."

De Groot weet dat de leden zich fel verzetten tegen een langer verblijf van de commissarissen. "Er hing een beetje in de lucht dat Michael van Praag en Leo van Wijk voor drie extra jaren benoemd zouden worden. Van Praag zou als een gedelegeerd directeur vanuit de rvc aan de directie worden toegevoegd. Daar willen ze vanaf. De bestuursraad wil dat ze vanaf 1 juli vertrekken bij Ajax. Die drie jaar gaat niet door, het directeurschap van Michael van Praag gaat niet door. Ook volgens de reglementen bleek het niet te kunnen. Je mag niet ouder zijn dan 65 jaar als je in de directie terechtkomt."

Politiek spel
De handelswijze rond Kroes heeft kwaad bloed gezet. "De indruk is gewekt dat er een politiek spel is gespeeld. Toen Alex Kroes het KPMG-rapport niet wilde verdedigen, is er een plan B ontstaan om hem weg te krijgen", aldus De Groot, die nog niet weet wat de ontwikkelingen betekenen voor Danny Blind. "De beslissing over twee ereleden, die tijdelijk waren benoemd, maar toch voor drie jaar konden blijven, wordt teruggedraaid. In hoeverre Danny Blind meegaat in het proces, dat gaan we zien. We gaan horen en zien hoe hard het gespeeld gaat worden."