Feyenoord verslaat Go Ahead Eagles met simpele vijfklapper
Rotterdammers profiteren in tweede bedrijf optimaal

30-03-2014 14:18
8

Feyenoord lijkt begonnen aan een serieuze eindsprint in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ronald Koeman versloeg zondag Go Ahead Eagles in De Kuip met 5-0. Het was de derde zege op rij voor de Rotterdammers, die woensdag uit bij Heracles Almelo en volgende week zondag thuis tegen RKC Waalwijk de opmars willen en kunnen doorzetten. Daarna wacht de krachtproef in Eindhoven tegen PSV.

Koeman wilde in de aanloop naar de wedstrijd tegen de Eagles liever niet meer worden herinnerd aan het duel in Deventer half oktober (2-2). Ondanks een groot overwicht en legio kansen verspeelde Feyenoord in de Adelaarshorst twee punten. Het was één van de vele wedstrijden dit seizoen waarin de Rotterdammers als (veel) betere ploeg zonder overwinning van het veld gingen.

Feyenoord, zonder verdediger Joris Mathijsen (kuit) en weer met Tonny Vilhena op het middenveld, leek zich niet opnieuw in de veerkracht van de Eagles te willen vergissen. Onder aanvoering van de zeer actieve rechtsback Daryl Janmaat werd de laagvlieger uit Overijssel vanaf de aftrap onder zware druk gezet.

Een treffer van de gretige thuisploeg kon niet uitblijven, ook omdat Go Ahead naïef verdedigde en slordig in de opbouw was. De bezoekers konden de bal amper in de ploeg houden. Met een strakke schuiver opende Lex Immers in de dertiende minuut de score, 1-0.

Feyenoord verzuimde daarna, zoals zo vaak in dit grillige seizoen, meteen door te drukken. De Rotterdamse druk nam af, waardoor Go Ahead wat meer aan voetballen kon toekomen. Jop van der Linden (vrije trap op de paal) en Erik Falkenburg (net naast) waren dicht bij de gelijkmaker. Vlak voor de rust liet Mitchell te Vrede, de vervanger van de nog steeds geschorste Graziano Pellè, zich met een kopbal nog even gelden (redding doelman Stephan Andersen).

Na de pauze opende Feyenoord opnieuw sterk. Te Vrede en Jean-Paul Boëtius lieten de eerste kansen nog liggen, maar Vilhena toonde zich wel trefzeker. Hij kopte na 49 minuten knap raak uit een voorzet van Ruben Schaken, 2-0.

Daarna viel Feyenoord weer wat terug, met een grote kans voor Deniz Türüc tot gevolg. Op de doellijn voorkwam Bruno Martins Indi een treffer voor de Eagles, die daarna door Boëtius uit een voorzet van Immers definitief werden uitgeschakeld (3-0). Te Vrede en invaller Miquel Nelom pikten in de slotfase ook nog een doelpuntje mee: 5-0.