Ik had Van Basten een club gewenst waar ze begrijpen wat hij bedoelt
"Ik begon gewoon effe bij Chelsea, weet je nog?

"Ik had Van Basten een club gewenst waar ze begrijpen wat hij bedoelt"

17-09-2014 07:44
2

Marco van Basten treedt uit de schijnwerpers om er zeer waarschijnlijk nooit meer in te komen. De topvoetballer van weleer gaat door als assistent-trainer, omdat hij zich daar het beste bij voelt. Ruud Gullit besloot al veel eerder dat het hoofdtrainerschap niets voor hem is.

De ex-coach van Chelsea, Newcastle United, Jong Oranje, Feyenoord, LA Galaxy en Terek Grozny reist de wereld over als ambassadeur van het voetbal en is analyticus van de BBC. En daar geniet hij echt van. "Ik zeg niet dat ik nooit meer train. Maar nu even niet, het leven is te leuk", verklaart Gullit, die oprecht te doen heeft met voormalig ploeggenoot Van Basten. "

"Twee keer moeten stoppen, eerst als speler bij Milan en nu als trainer. Dat raakt me echt", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Ik vind het moedig van hem dat hij een paar weken geleden deze stap heeft gezet. En van AZ vind ik het grote klasse dat ze hem bij zich houden. Heel mooi. Maar verder heb ik er een rotgevoel bij. Iedereen verwacht het allerhoogste van je omdat je zo'n goeie voetballer bent geweest. En zelf leg je de lat ook al belachelijk hoog."

"Ik begon gewoon effe bij Chelsea, weet je nog? En de mensen, de spelers om je heen, ze weten vaak niet waar je het over hebt omdat je praat vanuit je verleden als topvoetballer. Dat is een te complex geheel; de verwachtingen van buitenstaanders, de eisen die je aan jezelf stelt en het onvermogen van voetballers wanneer je niet in de absolute top werkt", betreurt Gullit. "Ik had Van Basten een absolute topclub gewenst. Eentje waar ze begrijpen wat hij bedoelt en voelt. Jammer dat dat niet gelukt is."

Waar Gullit startte als coach van Chelsea, daar begon Van Basten zijn trainerscarrière bij Jong Ajax. Al snel volgde de stap naar Oranje en vervolgens was San Marco ook werkzaam voor Ajax en sc Heerenveen.