In het kort: Kroos klopt Neuer, Inter betaalt 19 miljoen, 'Je Suis Charlie'

In het kort: Kroos klopt Neuer, Inter betaalt 19 miljoen, 'Je Suis Charlie'

09-01-2015 23:36
4

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Marseille onder druk na zeperd
Montpellier heeft vrijdag in de Franse competitie koploper Olympique Marseille verrast. Voor eigen publiek was de ploeg van trainer Rolland Courbis met 2-1 te sterk voor de nummer één van de Ligue 1. Marseille kan de koppositie daardoor kwijtraken aan Olympique Lyon, dat twee punten minder heeft. Lyon komt zondag in actie tegen Toulouse.

Kevin Berigaud opende na 35 minuten de score in het Stade de la Mosson en Paul Lasne verdubbelde die voorsprong in de 62e minuut. De bezoekers uit Marseille kwamen terug in de wedstrijd via Billel Omrani, maar de gelijkmaker bleef uit. De ploeg van trainer Marcelo Bielsa incasseerde hiermee de vijfde nederlaag van dit seizoen. Montpellier klom naar de achtste plaats.

Transfer Shaqiri rond
De Zwitserse international Xherdan Shaqiri heeft zijn transfer van Bayern München naar Internazionale afgerond. De 23-jarige middenvelder zette vrijdag, nadat hij de medische keuring had ondergaan, een contract voor 4,5 jaar bij de Italiaanse club.

Inter had donderdag al een akkoord bereikt met Bayern over een transfersom van naar verluidt negentien miljoen euro voor Shaqiri, die bij de Duitse kampioen niet kon rekenen op een basisplaats. De flankspeler ondervond geduchte concurrentie van onder anderen Arjen Robben en Franck Ribéry.

Shaqiri kan zondag tegen FC Genoa debuteren voor de 'Nerazzurri'. De Zwitser is na Lukas Podolski de tweede grote aanwinst deze winter voor trainer Roberto Mancini. Inter verlengde vrijdag tevens het contract van de talentvolle Kroatische schaduwspits Mateo Kovacic tot medio 2019.

‘Je Suis Charlie’
Het Spaanse voetbal staat komend weekeinde even stil bij de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Parijs. Voor aanvang van alle wedstrijden in de eerste en tweede divisie wordt een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers in de Franse hoofdstad. Dat maakte de organisatie van de Spaanse Liga (LFP) vrijdag bekend.
Hoogtepunt van de achttiende speelronde in de Primera División is de kraker zondag tussen FC Barcelona en titelverdediger Atlético Madrid. Beide clubs hebben één punt minder dan koploper Real Madrid, dat zaterdag Espanyol ontvangt.
In de Franse competitie wordt voor iedere wedstrijd ook een minuut stilte gehouden. Voorafgaand aan het duel vrijdag in de Ligue 1 tussen Montpellier en koploper Olympique Marseille droegen de spelers tijdens de warming-up zwarte shirts en kleding met daarop de inmiddels bekende tekst 'Je suis Charlie'.

Kroos verslaat Neuer
Niet doelman Manuel Neuer, maar Toni Kroos was volgens Duitse voetbalfans de beste speler van afgelopen jaar. De middenvelder kreeg bij de onlineverkiezing van de Duitse voetbalbond de voorkeur boven Miroslav Klose, die afgelopen zomer topschutter aller tijden van het WK werd, en doelman Neuer. Opvallend genoeg is juist Neuer de Duitse troef bij de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar, maandag op het FIFA-gala in Zürich. De sluitpost van Bayern München moet concurreren met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Kroos (25) beleefde een topjaar, waarin hij eerst met Bayern München de 'dubbel' (landstitel en beker) pakte in Duitsland en vervolgens met Duitsland wereldkampioen werd. Na het WK in Brazilië verhuisde de middenvelder naar Real Madrid, waarmee hij de Europese Supercup veroverde en het WK voor clubs won.

Roda en Heracles doen zaken
Roda JC heeft Edwin Gyasi vrijdag overgenomen van Heracles Almelo. De 23-jarige aanvaller ondertekent een contract tot medio 2017 bij de Limburgse club uit de Jupiler League. Gyasi kon in Almelo niet rekenen op veel speeltijd. De aanvaller uit de opleiding van AZ kwam eerder uit voor Telstar, De Graafschap en FC Twente. Met Roda JC, de huidige nummer twee van de Jupiler League, gaat Gyasi in de tweede seizoenshelft op jacht naar promotie naar de Eredivisie.

Ruime nederlaag Vitesse
Vitesse heeft geen vuist kunnen maken in het oefenduel met Anderlecht. De Belgen waren in La Manga met 5-0 te sterk voor de ploeg van trainer Peter Bosz, die eerder deze week nog aangaf een langer verblijf bij Vitesse te zien zitten. Vitesse hervat de competitie op 17 januari met een thuiswedstrijd tegen PSV.

Transferstunt Sampdoria
Sampdoria heeft zich versterkt met Joaquin Correa. De Argentijnse aanvaller komt over van Estudiantes en kost de Italiaanse club 6,5 miljoen euro. De keuze van Correa voor Samp is opmerkelijk te noemen. Ook grote Engelse clubs als Manchester City, Chelsea en Arsenal waren in de markt voor de twintigjarige Argentijn.

NAC wint weer, AZ hard onderuit
Robert Maaskant heeft zijn tweede overwinning geboekt als trainer van NAC Breda. De Brabantse degradatiekandidaat zette vrijdag de oefenwedstrijd tegen de Algerijnse club Mouloudia om in een eenvoudige zege: 4-1. Adnane Tighadouini (twee), Kingsley Boateng en Stipe Perica waren voor NAC trefzeker in Benidorm. De ploeg van Maaskant had een dag eerder al gewonnen van de Belgische tweedeklasser OH Leuven (2-1).

Bij NAC droeg aanwinst Dirk Marcellis voor het eerst de aanvoerdersband. Maaskant, die onlangs werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, besloot de verdediger de band te geven in plaats van doelman Jelle ten Rouwelaar. AZ moest in Portugal een forse nederlaag incasseren tegen Lierse SK, de hekkensluiter van de Jupiler Pro League: 0-3. Alle Belgische doelpunten vielen in de eerste helft. AZ-aanvoerder Nemanja Gudelj bleef vanwege voetklachten uit voorzorg aan de kant.

Zoet keert terug
Doelman Jeroen Zoet van PSV is vrijdag teruggekeerd op het veld bij het trainingskamp in Maspalomas (Gran Canaria). Dat liet PSV via Twitter weten. Zoet liep dinsdag een blessure aan een duim op. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij die te hebben verstuikt. Zoet kreeg een aantal dagen rust voorgeschreven, maar stond vrijdag weer met zijn handschoenen aan onder de lat.

Özil en Ramsey weer fit
Coach Arsène Wenger van Arsenal kan zondag in de competitiewedstrijd tegen Stoke City weer beschikken over Mesut Özil en Aaron Ramsey. Beide middenvelders zijn hersteld van blessures. Özil kwam sinds begin oktober niet meer in actie, terwijl Ramsey ruim een maand aan de kant stond. Of beide spelers direct in de basis terugkeren, wilde Wenger niet zeggen.

Schalke verliest doelman
Schalke 04 kan de komende weken geen beroep doen op doelman Ralf Fährmann. De eerste keeper van de Duitse ploeg heeft op het trainingskamp in Doha een blessure aan een kruisband opgelopen, waardoor hij de komende tijd moet toekijken. Fährmann mist door de kwetsuur onder meer op 31 januari de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft tegen Hannover 96.

Zoon Chelsea-icoon naar Arsenal
Henry Wise, de zoon van voormalig Chelsea-speler Dennis Wise, maakt de overstap naar Arsenal. De vijftienjarige voetballer tekent een eenjarig contract bij de Londense club. Hij komt over van de jeugdopleiding van Queens Park Rangers. Wise senior kwam als speler elf jaar uit voor Chelsea, hij was onder meer jarenlang aanvoerder van de club.

Van de Maarel haakt af
FC Utrecht-verdediger Mark van der Maarel heeft opnieuw een blessure opgelopen. De back keerde net terug van een achillespeesblessure, donderdag liep hij een enkelkwetsuur op. Trainer Robbie Alflen moest vrijdag naast Van der Maarel ook Genero Markiet missen (hamstringklachten), Michael Zullo is op de weg terug van een zware knieblessure. Ruud Boymans ontbreekt eveneens, terwijl Tommy Oar met Australië deelneemt aan de Azië Cup.

Klich naar Betzenberg
Oud-PEC Zwolle-kracht Mateusz Klich heeft een contract tot medio 2018 getekend bij 1. FC Kaiserslautern. De Pool, die afgelopen seizoen indruk maakte bij de club uit Overijssel, wordt door de 2. Bundesliga-club overgenomen van VfL Wolfsburg. Zijn verblijf in de Volkswagenstad draaide voor Klich uit op een teleurstelling.

Australië begint goed
Australië is het toernooi om de Azië Cup prima begonnen. Het gastland klopte vrijdag in het openingsduel van het voetbalkampioenschap Koeweit met 4-1. Verdediger Trent Sainsbury van PEC Zwolle had een basisplaats in Melbourne. Koeweit was al na acht minuten op voorsprong gekomen dankzij verdediger Hussein Fadel, maar Australië repareerde de opgelopen schade nog voor rust. Tim Cahill maakte na ruim een half uur gelijk, waarna Massimo Luongo in de blessuretijd van de eerste helft 2-1 maakte. In de tweede helft vergrootte Mile Jedinak de marge naar 3-1 door een strafschop te benutten. James Troisi bepaalde de eindstand op 4-1.

Groningen test Tsjech
Dominik Masek loopt van 12 tot en met 17 januari stage bij FC Groningen. Dat meldt de Eredivisie-club vrijdag op de officiële website. De negentienjarige Tsjech, een linksbenige middenvelder, is speler van het Duitse Hamburger SV. Daar komt hij uit namens de onder-23-selectie.

Rentree Martinez nadert
De rentree van de Spaanse voetballer Javi Martínez bij Bayern München is weer wat dichterbij. De verdediger, die herstellende is van een knieblessure, is met de Duitse ploeg mee op trainingskamp naar Doha. De international scheurde in augustus de kruisband van zijn linkerknie.

Löw: Neuer verdient Gouden Bal
De Duitse bondscoach Joachim Löw vindt dat doelman Manuel Neuer het verdient om te worden gekozen tot wereldvoetballer van het jaar. "Iedere andere uitslag zou mij teleurstellen", aldus Löw vrijdag in de krant Bild. "De afgelopen jaren steekt hij er als doelman bovenuit. Bovendien is hij een ongelooflijke persoonlijkheid zowel binnen als buiten het veld. Op het WK heeft hij zijn buitengewone kwaliteiten aan de wereld laten zien." Neuer heeft concurrentie van de Portugees Cristiano Ronaldo en de Argentijn Lionel Messi.

Steun voor Blatter uit Azië
In de strijd om het voorzitterschap van de wereldbond FIFA kan Sepp Blatter rekenen op de steun van de Aziatische voetbalbonden. Dat heeft voorzitter van de Aziatische voetbalconfederatie AFC, Shaikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, vrijdag gezegd in Melbourne in een reactie op de kandidatuur van de prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië. "Vorig jaar hebben we tijdens het congres ons gezamenlijk achter Blatter geschaard. Dat blijft zo."

"We gaan onze positie niet veranderen", aldus de preses. "We willen niemand valse hoop geven." Naast de prins uit Jordanië heeft ook de Fransman Jérôme Champagne zich kandidaat gesteld. De verkiezing wordt op 29 mei gehouden.

FIFA-badge voor zeventien arbiters
Zeventien internationale scheidsrechters en assistent-scheidsrechters van de KNVB beleefden donderdag tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek een heuglijke avond. Zij kregen van de KNVB-directie hun FIFA badge voor 2015 uitgereikt. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen sprak daarbij zijn felicitaties uit.

"Deze scheidsrechters vertegenwoordigen Nederland in het internationale voetbal. De badge is een erkenning voor hun prestaties in 2014, waaronder veel mooie wedstrijden in de Champions League en op het WK 2014. De Nederlandse arbitrage staat er internationaal goed op. Daar zijn we trots op."

Arbiters met FIFA badge: Kuipers (elite), Blom, Makkelie, Nijhuis, Van Boekel (allen eerste categorie), Gözübüyük, Liesveld (tweede categorie). Assistent-scheidsrechters: Van Roekel, Zeinstra, Langkamp, Boonman, Diks, Van Dongen, Goossens, Van de Ven, Schaap, Steegstra.

Vitesse bindt talent
Vitesse heeft het achttienjarige talent Kevin Diks voor langere tijd aan de club gebonden. Zijn doorlopende contract is opengebroken en met drie jaar verlengd. Hij debuteerde op 24 augustus 2014 in de hoofdmacht van Vitesse. Sindsdien speelde Diks zes competitieduels en drie bekerwedstrijden. Diks voegde zich in 2005 bij de jeugdopleiding van Vitesse. Afgelopen zomer mocht hij als stagiair aansluiten bij de A-selectie.

Geen contract voor 'verkrachter'
De Engelse voetbalclub Oldham Athletic heeft onder grote druk van de publieke opinie afgezien van het contracteren van de veroordeelde aanvaller Ched Evans. De 26-jarige Welshman zat in 2014 een half jaar vast voor een verkrachtingszaak. De oud-international houdt vol dat hij onschuldig is. Na zijn vrijlating in oktober toonde Oldham, dat uitkomt op het derde Engelse niveau, belangstelling voor hem. De clubleiding kreeg daarop zware kritiek te verduren uit de Britse samenleving. Meer dan 60.000 mensen ondertekenden een petitie waarin stelling werd genomen tegen Evans. Een clubsponsor trok zich al terug vanwege de beoogde verbintenis met de ex-gedetineerde.