'Falende' KNVB aangepakt: 'Wachten op de volgende club die onderuit gaat'

'Falende' KNVB aangepakt: 'Wachten op de volgende club die onderuit gaat'

31-05-2016 08:00
61

Het optreden van de KNVB in de hele affaire rond FC Twente heeft tot de nodige verbazing geleid. Volgens professoren Harry Garretsen en Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de voetbalbond gefaald in haar rol als toezichthouder.

"De nadruk ligt wel erg op de fouten van FC Twente", meent Garretsen tegenover TC Tubantia. "Dat daar dingen mis zijn gegaan, lijkt me duidelijk. Maar de KNVB heeft heel erg gefaald in haar rol als toezichthouder. Ze had jaren geleden al moeten zien dat de structuur bij FC Twente niet deugde."

'KNVB-voorzitter Bert van Oostveen laat niet na de Enschedese club erop te wijzen dat jarenlang wanbeleid niet anders dan dergelijke ernstige consequenties kan hebben', schrijven de professoren in een artikel van de RUG. 'Dat is opmerkelijk. Het zou verstandig zijn als bij de leiding van de KNVB het besef doordringt dat zij zelf, door een gebrekkige toezichtstructuur en reactief optreden, de problemen bij FC Twente mede hebben laten escaleren.'

Zo vervulde Joop Munsterman jarenlang de opmerkelijke dubbelrol van bestuursvoorzitter en voorzitter van de raad van commissarissen. 'Het handelen van de KNVB wekt de indruk dat, zo lang de boeken door de accountant worden goedgekeurd, zij zich weinig zorgen maakt over het functioneren van een profclub. Dat is een riskant model, zo laat FC Twente zien', aldus Garretsen.

Volgens de professoren is een diepgaande analyse nodig van de rol van de KNVB in deze affaire. 'Als dit niet gebeurt, is het wachten op de volgende club die onderuit gaat.'