Chinese sterrenjacht verklaard: grootmacht wil binnen 15 jaar WK winnen
China is hard op weg de nieuwe wereldmacht in het voetbal te worden. Afgelopen winter werd er al met miljoenen gesmeten om grote sterren naar de Super League te halen en deze zomer is dat niet anders, met als meest recente voorbeeld de transfer van Graziano Pellè naar Shandong Luneng. VoetbalPrimeur stelt en beantwoordt vier vragen over de opmars van het Chinese voetbal. Moet Europa daar bang voor zijn?
Het is niet nieuw dat spelers naar minder aantrekkelijke voetbalcompetities vertrekken om nog even een paar jaartjes flink te cashen. Kijk maar naar de Verenigde Staten, het Midden-Oosten. Wat wel nieuw is, is dat spelers dat in hun hoogtijdagen doen. Jackson Martinez bijvoorbeeld. Die verliet afgelopen februari Atlético Madrid voor Guangzhou Evergrande terwijl een club als Arsenal hem maar al te graag had willen hebben. In die transfermaand alleen al gaf het Chinese voetbal 160 miljoen euro uit aan spelers. Na de Premier League is de Chinese Super League daarmee de meest spenderende competitie. En deze zomer gaan de Chinezen vrolijk verder met spelers als Hulk, Papiss Cissé en Graziano Pellè.
Waarom gebeurt dit?
Het is in China overheidsbeleid om het voetbal te stimuleren. Xi Jinping, president van China en tevens groot voetbalfan, heeft zich in zijn beleidsplan ten doel gesteld dat in 2025 de Chinese sporteconomie twee keer zo groot moet zijn als de huidige sporteconomie in de hele wereld. Maar nog belangrijker: binnen vijftien jaar moet China niet alleen het WK hebben georganiseerd, maar ook hebben gewonnen. Met de huidige staat van het binnenlandse voetbal en de nationale ploeg (81ste op de wereldranglijst) lijkt dat onmogelijk.
Maar China is vastberaden: in 2017 moeten volgens het beleidsplan er 20.000 voetbalscholen zijn gebouwd, die 100.000 voetballers voortbrengen. In 2025 moeten daar nog eens 50.000 scholen bij zijn gekomen. Al die honderdduizenden voetballertjes hebben helden nodig, spelers naar wie ze tijdens hun jeugd kunnen opkijken, spelers waarvoor ze zich gaan aanmelden om te gaan voetballen. En dat zijn de sterren die nu naar China gehaald worden en de komende jaren zullen volgen.
Waar komt dat geld vandaan?
Welke mensen exact verantwoordelijk zijn voor de enorme bedragen die van China naar Europa gaan voor de beste voetballers, dat is een beetje schimmig. Vaak wordt via investeringsmaatschappijen geld verzameld. Duidelijk is in ieder geval dat de overheid de aankopen niet alleen stimuleert, maar ook eraan bijdraagt. Vaak gebeurt dit via constructies die niet direct tot de communistische partij te herleiden zijn. En veel transfers worden bekostigd door de superrijken in China, mensen die vaak ook handelen in het belang van de communistische partij.
Hoe ver kan China gaan?
Europa moet vrezen voor de opkomst van het voetbal in China, want er zullen nog veel transfers van grote sterren gaan volgen. Zoals Arsène Wenger eerder al zei: China heeft het vermogen om het voetbal wereldwijd te veranderen. Maar het is China niet alleen te doen om de grote namen die een paar jaartjes komen schitteren in de Chinese Super League. Het gaat de overheid er vooral om dat die grote namen leiden tot een enorme aanwas van nieuwe Chinese talenten. China zal altijd handelen met in het achterhoofd Xi’s beleid om China groot te maken in het voetbal. Dat blijkt ook uit het limiet van vier buitenlanders per club. Chinese clubs zullen blijven kopen, maar met mate.
Wat we wel vaker gaan zien is dat bekende trainers naar China zullen vertrekken. Felix Magath zit er al, Sven-Göran Erikssen en Luiz Felipe Scolari ook. Clarence Seedorf is zelfs bereid in de tweede divisie aan de slag te gaan als coach. Bovendien kwamen ook Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard dinsdag aan in China aan om in een bezoekje het Chinese voetbal door te lichten en te adviseren. Zij zullen, net als de coaches, de voetballeer uit Europa en Zuid-Amerika in China in de praktijk gaan brengen.
Welke spelers kunnen gaan volgen?
Aanvankelijk waren het veel Zuid-Amerikanen die hun weg naar China vonden. Eerst relatief onbekenden, inmiddels ook de grote sterren. Dat nu Graziano Pellè, een van de uitblinkers op het EK, naar China is vertrokken luidt een nieuw hoofdstuk in. China richt zich nu naast Zuid-Amerikanen ook meer op Europeanen. Veelgenoemde namen in het Chinese geruchtencircuit: Oscar, Yaya Touré, Wayne Rooney, Robin van Persie en Mario Balotelli.
Maar de heilige graal is Cristiano Ronaldo. Zijn zaakwaarnemer, superagent Jorge Mendes, heeft een enorme vinger in de pap in de Chinese voetbalmarkt en is verantwoordelijk voor veel grote deals. Als de tijd rijp is, kan Ronaldo - verreweg de grootste voetbalster voor het Chinese volk - alle records in China gaan breken: best betaalde speler ooit, meeste verkochte shirts ooit en de hoogste kijkcijfers en toeschouwersaantallen ooit.