Deulofeu 'leider van nieuw Spanje' met mentaliteitsprobleem: Ajax enorme kans

Deulofeu 'leider van nieuw Spanje' met mentaliteitsprobleem: "Ajax enorme kans"

19-01-2017 13:15
4

Met de serieuze interesse van Ajax in Gerard Deulofeu mikken de Amsterdammers op een begenadigd talent die tot de besten kan behoren van de nieuwe generatie Spaanse voetballers, maar ook op een speler die problemen heeft zijn grote belofte in te lossen. VoetbalPrimeur sprak met verslaggever Genis Esplugas van de Spaanse editie van VP over de beoogde opvolger van Anwar El Ghazi.

22 jaar, een opleiding bij FC Barcelona, ervaring in de Premier League bij Everton en hoog aangeschreven in de voetbalwereld. Deulofeu lijkt een droomkandidaat voor de flanken van Ajax. Toch is in het verleden gebleken dat veelbelovende talenten uit de Barcelona-academie geen garantie op succes zijn in Amsterdam. Zie Isaac Cuenca, gehuurd van de Catalanen in 2013, of Bojan, kort daarna ook geen succes. "In mijn ogen is Cuenca een gemiddelde speler voor een gemiddeld team", stelt Genis Esplugas tegen VoetbalPrimeur. "En Bojan had een geweldige speler kunnen worden, maar hij heeft zijn kansen niet aangegrepen. Deulofeu, in goede handen, kan de leider van de volgende Spaanse generatie worden."

Wedden

Meer odds

Deulofeu staat momenteel onder contract bij Everton, waar hij niet meer dan een invaller is onder Ronald Koeman. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de aanvaller moet nu wel een podium gaan vinden om zijn kunsten te tonen. "De potentie is er", zegt Esplugas. "Het probleem is echter zijn mentaliteit. Hij lijkt er niet klaar voor om professioneel voetbal te spelen. Ik bedoel, hij was geweldig toen hij bij de jeugdteams speelde, tegen leeftijdsgenoten. Nu moet hij het tegen mannen opnemen en lijkt hij er niet klaar voor te zijn. Deulofeu heeft goede trainers gehad bij zowel Barça als Everton en nog steeds is hij niet de speler die hij vroeger was."

Everton verhuurde Deulofeu in 2014/15 nog aan Sevilla om hem hard te maken in het profvoetbal. "Hij deed het daar niet slecht, maar loste ook de verwachtingen niet in", vervolgt Esplugas. "En nu is hij bij Koeman wissel. En ik denk niet dat hij slechter is dan Bolasie, Mirallas of Valencia."

Ajax
Nu is er de interesse van Ajax, dat meer dan tien miljoen euro voor hem moet neertellen en daar deze dagen over in gesprek is. "Ik hoop echt dat hij zich kan gaan ontwikkelen bij Ajax, hij kan daar een enorme kans krijgen. Ajax is een goede club om van hooggetalenteerde jonge voetballers professionals te maken. Je kunt Deulofeu met El Ghazi vergelijken, maar ik zou hem eerder omschrijven als een type-Amin Younes, met geweldig voetenwerk, goed inzicht en veel beweeglijkheid en snelheid", aldus Esplugas.