Zo gaat het nieuwe Bayern München eruit zien: Robben behoudt basisplaats

Zo gaat het nieuwe Bayern München eruit zien: Robben behoudt basisplaats

14-07-2017 16:00
30

Alles wijst erop dat de alleenheerschappij van Bayern München in Duitsland nog wel even aanhoudt. De Duitse grootmacht versterkt zich deze transferperiode minutieus met nieuwe spelers, die stuk voor stuk breedte en diepte toevoegen aan de selectie. VoetbalPrimeur zoekt uit hoe Der Rekordmeister er komend seizoen uitziet.

Bayern München won afgelopen seizoen de vijfde landstitel op rij. Dat succes heeft ontegenzeggelijk te maken met de manier waarop de club wordt geleid, maar leunt óók op een uitgekiend transferbeleid. Het beste, recente voorbeeld is de komst van James Rodriguez. Bayern huurt de Colombiaanse stilist de komende twee jaar van Real Madrid en kan hem in 2019 voor 35 miljoen euro definitief overnemen. Deze zomer werd er al 100 miljoen euro uitgegeven aan transfers, terwijl er 23 miljoen binnenkwam.

Het doel
Op doel is de keuze voor trainer Carlo Ancelotti misschien wel het simpelst. Manuel Neuer is waarschijnlijk 's werelds de beste doelman van dit moment en hoeft zich geen enkele zorgen te maken over zijn plek. De pas zeventienjarige Christian Früchtl zit komend seizoen waarschijnlijk op de Bayern-bank en is zijn natuurlijke opvolger. Tom Starke is gestopt, terwijl Sven Ulreich zegt toe te zijn aan meer speelminuten en mogelijk vertrekt.

De verdediging
In de verdediging zijn de centrale posities dubbel bezet, zoals het natuurlijk hoort bij een Europese grootmacht. Jerôme Boateng en Mats Hummels krijgen van Ancelotti waarschijnlijk de voorkeur boven nieuwkomer Niklas Süle en Javi Martinez. Bayern nam de 21-jarige Süle, één van de grootste verdedigende talenten van Duitsland, deze zomer voor twintig miljoen euro over van Hoffenheim. David Alaba is de vaste linksback van Bayern, terwijl Joshua Kimmich de natuurlijke opvolger is van Phillip Lahm. Bayern kan ook kiezen voor een driemansdefensie.

Het middenveld
Keuzes te over voor Ancelotti, die er deze zomer al twee verdedigend ingestelde middenvelders (Corentin Tolisso en Sebastian Rudy) bij kreeg. Tolisso was de duurste, met een transfersom van 41 miljoen euro. Hij is gehaald als opvolger van de gestopte Xabi Alonso, maar krijgt in deze ploeg geen basisplek centraal op het middenveld. Dat is voorbehouden aan Thiago Alcantara en Arturo Vidal. Rudy kan ook uit de voeten in een controlerende rol, terwijl Ancelotti óók kan kiezen voor 'verdedigers' Martinez en Kimmich. Renato Sanches mag verhuurd worden.

Voor het controlerende blok op het middenveld gaat zich een felle concurrentiestrijd ontbolsteren. James Rodriguez kan in principe op alle drie de aanvallende posities uit de voeten, maar verdringt als het aan ons ligt linksbuiten Franck Ribéry uit de basis. Thomas Muller zint na een tegenvallend seizoen op revanche in een nummer 10-rol. Arjen Robben behoudt zijn plek op rechtsbuiten, maar kan zich niet weer een seizoen vol blessures veroorloven. Met zijn 33 jaar is hij bovendien niet meer de jongste. Kingsley Coman, voor wie Bayern deze zomer 20 miljoen euro betaalde, klopt op de deur. Hij speelde afgelopen twee jaar al op huurbasis in München.

De spits
Natuurlijk Robert Lewandowski. De dertig competitiegoals van afgelopen seizoen waren nét niet genoeg om Pierre-Emerick Aubameyang van de topscorerstitel af te houden, maar komend seizoen krijgt de Poolse spits een nieuwe kans. Met een creatieveling als Rodriguez achter hem moet dat goedkomen. Müller is zijn stand-in, al is het niet uitgesloten dat Bayern zich in de laatste anderhalve maand van de transferperiode nog versterkt met een goalgetter.

De conclusie
Wie gaat Bayern München stoppen in Duitsland? Het antwoord: niemand, ook Peter Bosz niet met Borussia Dortmund. Der Rekordmeister heeft een surplus aan kwaliteit, zowel verdedigend als aanvallend. Met nog anderhalve maand te gaan is het duidelijk dat Ancelotti zijn zaakjes uitstekend op orde heeft om komend seizoen ook in de Champions League te kunnen oogsten.

De bank
Früchtl, Süle, Martinez, Rafinha, Bernat, Rudy, Tolisso, Sanches, Ribéry, Coman