De Mos: 'Kennelijk willen de dames wel de hype, maar niet incasseren als kerels'

De Mos: 'Kennelijk willen de dames wel de hype, maar niet incasseren als kerels'

27-07-2017 10:37
72

Tijdens het EK voor vrouwen is er veel discussie rond analisten die kritiek hebben op het spel van de Oranje-dames. Johan Derksen en Aad de Mos weten wat een kritische opmerking over het vrouwenvoetbal voor een storm kan veroorzaken.

De Mos liet onlangs weten te hebben genoten van de eerste wedstrijd van de Oranje Leeuwinen, maar de twee wedstrijden daarna vond hij niet om aan te gluren. "Maar blijkbaar mag je dat niet zeggen", vertelt De De Mos in het Algemeen Dagblad. "Dan ben je plotseling een vrouwenvoetbalhater die niet mee wil in de euforie. Ik geef de mannen van Oranje kritiek van hier tot Tokio als ze slecht spelen en de vrouwen dus ook. Kennelijk willen de dames en hun begeleiders wel diezelfde hype die rond het Nederlands elftal hangt, maar niet incasseren als kerels. Dat vind ik jammer."

Derksen is inmiddels helemaal om en voorstander van het vrouwenvoetbal, maar was voorheen de grootste criticaster. "Maar als je zoiets zegt, explodeert je inbox van de haatmails en wordt er gesuggereerd dat je een dubbele agenda hebt. Ook bij het clubvoetbal. Terwijl je gewoon becommentarieert wat je ziet. Natuurlijk zijn er machomannetjes met bekrompen meninkjes die vinden dat voetbalkleedkamers- en kantines niet bezoedeld mogen worden door vrouwen. De wereld verandert."

"Waar ik me wel aan stoor", vervolgt Derksen. "De Oranje-vrouwen zeiden dat ze niet van de schwalbes en harde overtredingen waren. Maar ze misdroegen zich als mannen: ze naaiden tegenstanders kaarten aan, trapten hard op enkels en gingen net als bij het grote voetbal over de schreef."