Ajax moet transfermarkt op door Sinkgraven-domper: 10 potentiële Ajax-backs

Ajax moet transfermarkt op door Sinkgraven-domper: 10 potentiële Ajax-backs

28-11-2017 16:00
87

Nu Daley Sinkgraven geopereerd moet worden aan zijn knie en lang buitenspel staat, is voor Ajax wel duidelijk dat de prioriteit tijdens de winterstop moet liggen op het vinden van een nieuwe linksback. VoetbalPrimeur zet tien suggesties op een rij.

Sinkgraven had er pas een paar wedstrijdjes opzitten dit seizoen toen hij in het duel met Borussia Mönchengladbach opnieuw zwaar geblesseerd raakte aan de knie. Herstelduur: drie tot zes maanden. In het beste geval is Sinkgraven ergens half maart weer opgetraind en fit. In het slechtste geval heeft hij zijn laatste wedstrijd dit seizoen al gespeeld. En zelfs als Sinkgraven nog in actie gaat komen deze competitie, kan Ajax door zijn blessurehistorie niet op hem bouwen. Kortom: linksback gezocht in Amsterdam.

Kenedy (Chelsea)
Afgelopen zomer werd de 21-jarige Braziliaan van Chelsea al aan een transfer naar PSV gelinkt. Zijn situatie op Stamford Bridge is sindsdien niet rooskleuriger geworden: de linksback annex vleugelaanvaller, die in 2015 voor 8,6 miljoen euro van Fluminense werd gekocht, zat vier keer bij de Premier League-selectie maar maakte nog geen minuten in de competitie. Wel speelde hij twee keer in de League Cup. Kenedy mag verhuurd worden en wordt onder meer gelinkt aan Fenerbahçe.

Guilherme Arana (Corinthians)
In de zomer zou Ajax nog geboden hebben op deze twintigjarige linksback van Corinthians, die door Football Manager 2018 als een van de beste talenten op zijn positie wordt aangemerkt. Destijds kwam het niet tot een transfer en ook nu moet Ajax heel hard duimen dat het überhaupt een kans maakt. De linksback heeft zijn zinnen gezet op een Spaanse transfer. "Van Barcelona heb ik nog niets vernomen, wel van Sevilla", zei de op elf miljoen euro geschatte Arane eerder deze maand.

Terence Kongolo (AS Monaco)
Het zou een gevoelige transfer zijn, dat zeker, maar het optelsommetje is snel gemaakt: Kongolo komt na zijn transfer naar AS Monaco nauwelijks in actie bij de kampioen van Frankrijk en heeft speelminuten nodig. Ajax is op zoek naar een linksback. Eén plus één is twee. Een definitieve transfer zou een dure grap worden, maar een huur zou - los van de sentimenten - zo gek nog niet zijn.

Jaïro Riedewald (Crystal Palace)
In dat licht is ook Riedewald wellicht een interessante optie. Zijn rol bij Crystal Palace lijkt uitgespeeld sinds het vertrek van Frank de Boer. Met een basisplaats en dus veel speelminuten in het vooruitzicht is Ajax dan een interessante optie. Mogelijk is de breuk nog 'te vers' en heeft Ajax zelf meer behoefte aan een echte linksback, en niet een verkapte zoals er nu al een paar van in de selectie zitten.

Douglas Santos (Hamburger SV)
In de zomer wachtte PSV lang, heel lang, op Douglas Santos. De Braziliaan mocht uiteindelijk niet vertrekken van Hamburger SV, waardoor PSV uiteindelijk helemaal geen nieuwe linksback aantrok. Douglas Santos heeft in zeven van de dertien HSV-wedstrijden mogen spelen, mede door blessureleed bij Rick van Drongelen, en zou in de winter een optie kunnen zijn.

Nicolas Tagliafico (Independiente)
Een 25-jarige Argentijn die in eigen land bij Independiente onder contract staat. De naam van Tagliafico viel de afgelopen maanden al bij de naar een linksback zoekende topclubs PSV, Feyenoord en Ajax. Hij is een harde vleugelverdediger ('El Pitbull') met een enorme drive en wordt ook in verband gebracht met een transfer naar de Premier League. Afgelopen zomer zou Newcastle United nog onderhandeld hebben over een overgang voor vier miljoen euro van de eenvoudig international van Argentinië.

Urby Emanuelson (FC Utrecht)
Niet de topversterking waar Ajax op zal hopen, maar wel een oplossing als de Amsterdammers ervaring en betrouwbaarheid zoeken. Emanuelson bewijst bij FC Utrecht nog altijd heel goed mee te kunnen in de Eredivisie, heeft veel buitenlandse ervaring en hoeft niet veel te kosten. Een tijdelijke oplossing in een 'Europaloos' jaar, mocht de zoektocht van Ajax net als afgelopen zomer gaan haperen. 



Karim Hafez (Lens)
De 21-jarige Egyptenaar, oud-speler van Lierse, werd afgelopen zomer in Frankrijk in verband gebracht met een transfer naar Ajax na een goed seizoen bij Ligue 2-club Lens. Ook dit jaar doet hij het uitstekend en scoorde hij zelfs zijn eerste twee doelpunten in de Franse competitie in de twaalf wedstrijden die hij tot nu toe speelde.

Frank Fabra (Boca Juniors)
Een meer ervaren linksback met zijn 26 jaar en ervaring bij de Argentijnse topclub Boca Juniors, waar hij een vaste basisspeler is. Ook is Fabra steevast van de partij bij de Colombiaanse nationale ploeg, dat zich heeft gekwalificeerd voor het WK in Rusland. Fabra werd eerder als opvolger van Jetro Willems genoemd bij PSV.

Patrick van Aanholt (Crystal Palace)
Veel zal afhangen van wat zijn status bij Crystal Palace op dat moment is, maar Van Aanholt blijft een speler om in de gaten te houden voor Ajax. De 27-jarige back begon het seizoen onder Frank de Boer lang niet altijd als basisspeler, maar onder Roy Hodgson vocht hij zich terug, tot hij eind oktober geblesseerd raakte. Een Van Aanholt in de basis is voor Ajax onhaalbaar, een Van Aanholt op de bank wellicht een serieuze huuroptie.

Intern
Ajax heeft nog genoeg spelers binnen de selectie die op de linksbackpositie kunnen spelen. Twee van hen (Max Wöber en Nick Viergever) zijn echter geen pure linksbacks en zijn ook nodig in het centrum van de verdediging. De derde optie, Mitchell Dijks, is volledig buiten beeld en vertrekt in de winterstop waarschijnlijk. Vanuit de jeugd is Mitchell Bakker nog een optie. Of de Jong Ajax-back echter klaar is voor het grote werk valt te betwijfelen.