Bosz en zijn tweede kans op de transfermarkt: waar hij zich móét versterken

Bosz en zijn tweede kans op de transfermarkt: waar hij zich móét versterken

01-12-2017 14:45
6

Bij zijn komst bij Borussia Dortmund wenste coach Peter Bosz geen enkele speler. Hij wilde eerst de selectie doorlichten en dan in januari eventueel handelen. Had hij wél direct zijn stempel moeten drukken op het transferbeleid en welke topversterkingen kunnen hem in de winterstop, als hij er dan nog is, redden?

Van de vijf spelers die Dortmund afgelopen zomer haalde voor het eerste elftal kwam er geen één uit de koker van Bosz. Ömer Toprak en Mo Dahoud werden gehaald door voorganger Thomas Tuchel, Dan-Axel Zagadou en Maximilian Philipp waren al praktisch van Dortmund toen Bosz werd aangesteld en zelfs de vervanger van Ousmane Dembélé, Andriy Yarmolenko, was niet een uitgesproken wens van de trainer, maar stond al jarenlang op het lijstje van directeur Michael Zorc.

Wedden

Meer odds

De reden van de afwachtende houding van Bosz: hij wist niet hoe de ploeg op zijn speelstijl zou reageren en waar de gebreken lagen. Het had voor hem dus weinig zin om lukraak spelers naar Dortmund te halen. Zijn idee was om eerst even aan te kijken hoe de spelersgroep in elkaar stak, om vervolgens in januari gericht versterkingen te gaan halen. Algemeen directeur Hans-Joachim Watzke loofde dit voornemen nog in de Duitse pers en stelde dat er ruimte is voor winterse aankopen op verzoek van Bosz.

Inmiddels is het december en zijn de grote gebreken in de Dortmund-ploeg al weken, zo niet maanden duidelijk zichtbaar. Het voordeel: Bosz kan nu, als hij de kans krijgt om te blijven, in januari heel gericht spelers aantrekken. Het (veel grotere) nadeel: door de niet gebalanceerde selectie zakt Dortmund snel weg op de ranglijst in de Bundesliga en de baan van Bosz staat op het spel.

Waar moet Dortmund naar op zoek?
Het grootste probleem ligt bij Dortmund achterin, daar was het 4-4 gelijkspel tegen Schalke 04 (na een 4-0 voorsprong) wel het bewijs van. De manier waarop Bosz wil spelen vereist een snelle defensie. Door de hoge druk en de hoge lijn waarmee de coach zijn ploeg neerzet is er veel ruimte in de rug van de verdedigers, ruimte die gecompenseerd moet worden met snelheid indien nodig.

Die snelheid ontbreekt volledig en met name in de centrale verdediging, waar Toprak totaal niet geschikt is gebleken voor de speelwijze van Bosz. Sokratis en Marc Bartra genieten nu de voorkeur als verdedigingsduo, maar ook zij zijn enorm kwetsbaar met zoveel ruimte in de rug. Bosz wil zijn speelwijze wel implementeren, maar of dat verstandig is met deze defensie is hoogst twijfelachtig.

Ook in het doel ligt een prioriteit voor Bosz. Roman Bürki heeft Dortmund dit seizoen al veel punten gekost en diens vervanger tegen Schalke 04, de 37-jarige Roman Weidenfeller, keepte alsof hij dat al jaren niet had gedaan. Een stabiele factor in het doel is noodzakelijk voor BVB.

Leiderstype
Niet alleen de positie van de speler is belangrijk in de zoektocht van Bosz naar vers bloed. Het ontbeert Dortmund ook aan een leiderstype. Alleen Sokratis kan de ploeg bij tegenslag op sleeptouw nemen, maar kan dat niet alleen. De andere spelers zijn te jong, te onervaren of gewoon niet het type om de beuk erin te gooien en, in periodes dat het slecht gaat, de ploeg in het gareel te krijgen. Wanneer Dortmund een tegengoal krijgt sluipt de angst in de ploeg en dat moet een ervaren kracht binnen de lijnen eruit gaan krijgen.

Welke namen worden er genoemd?
Niet gek is dat er in Dortmund veel naar Ajax gekeken wordt. Niet alleen omdat Bosz daar een verleden heeft, maar ook vanwege de visie van de club om jonge, talentvolle voetballers aan te trekken. Dat de naam van André Onana valt is dus logisch. Dortmund is op zoek naar een nieuwe doelman en Onana heeft de potentie om uit te groeien tot een topkeeper. Het risico voor Dortmund is wel dat Onana niet de speler is die zich al jaren heeft bewezen en dus mogelijk niet direct de rustfactor kan zijn die de club nodig heeft.

Voor de centrale verdediging wordt Matthijs de Ligt veelvuldig genoemd in Duitsland. Ook voor hem geldt: jong, talentvol, veel doorverkoopwaarde, bekend met de Bosz-stijl, maar wel onervaren en niet de man die dit Dortmund leiding kan geven. Emre Can kan dat wél. De defensieve middenvelder wordt door zijn aflopende contract bij Liverpool nauwlettend gevolgd door Dortmund en is ondanks zijn 23 jaar al een doorgewinterde en agressieve middenvelder.

En dan is er nog de benarde situatie van Henrikh Mkhitaryan bij Manchester United. Door diens reserverol in Manchester zou hij openstaan voor een terugkeer naar zijn oude club Borussia Dortmund. Misschien niet de linie waar Dortmund het meest verlegen zit, maar wel een gearriveerde speler met ervaring in de top.

Aubameyang-kwestie
Bosz moet zich ondertussen ook al oriënteren op een nieuwe spits. Sinds Pierre-Emerick Aubameyang afgelopen zomer een transfer geblokkeerd zag worden door Dortmund, is hij niet meer de sterspeler die hij voorheen was. Conflicten met Bosz, te laat op de trainingen, een domme rode kaart tegen Schalke 04. Aubameyang oogt alsof hij er geen zin meer in heeft in Dortmund en staat op de nominatie om te vertrekken naar Engeland. Een groot gemis voor Dortmund, maar ook een bron van onrust die bij een transfer zou verdwijnen.

Achter al deze transferpolitiek van Bosz staat een groot vraagteken. Hij zal zijn plannen wel maken en precies weten wat voor type voetballers hij wel en niet aan zijn selectie moet toevoegen, maar als hij de komende drie wedstrijden niet levert, zal hij niet eens het begin van de winterstop meer meemaken. Meer bemoeienis in het zomerse transferbeleid had Bosz een hoop problemen kunnen besparen.