PEC loopt play-offs mis, Heerenveen treft Utrecht, Vitesse versus ADO

06-05-2018 16:25
57

PEC Zwolle heeft naast een play-off-ticket gegrepen. De ploeg van John van 't Schip moest winnen van AZ om zich te plaatsen voor de nacompetitie, maar ging in Alkmaar hopeloos onderuit: 6-0. ADO Den Haag wint bij Roda JC en plaatst zich wél voor de play-offs. Ook sc Heerenveen heeft zich daarvoor geplaatst.

AZ - PEC Zwolle 6-0
Alleen een overwinning was voor PEC genoeg om een plekje in de play-offs te bemachtigen. Jahanbakhsh was al na dertien minuten trefzeker met een schot van buiten de zestien. PEC mocht nog hopen door de kleine achterstand, maar na de 2-0 was de wedstrijd gespeeld. Zeven minuten na rust maakte Jahanbakhsh zijn tweede goal van de wedstrijd.

Na de 3-0 van Fredrik Midtsjö was ook Wout Weghorst in een minuut tijd nog twee keer trefzeker: 5-0. Jahanbakhsh kroonde zich tot Eredivisie-topscorer door in de allerlaatste minuut 6-0 te maken. Een grotere afstraffing bleef PEC bespaard. De doelstelling van PEC om te handhaven is ruimschoots behaald, maar de nieuwe doelstelling, plaatsing voor de play-offs, níet.

Heerenveen - Feyenoord 2-3
SC Heerenveen is in extremis de bietenbrug opgegaan tegen Feyenoord. De Friezen, die zich door de nederlaag van PEC hebben geplaatst voor de play-offs, keken lang tegen een 2-0 achterstand aan, maar draaiden de rollen in de slotfase volledig om. Feyenoord ging echter alsnog met de zege aan de haal.

Feyenoord kwam al snel op voorsprong door Steven Berghuis: 0-1. De aanvaller zorgde nog voor de rust voor een veilige 0-2 voorsprong, maar die werd in de tweede helft niet uitgebouwd. Daardoor mocht Heerenveen nog hopen. Jongeling Jordi Bruijn maakte de aansluitingstreffer en twee minuten later schoot Jan-Arie van der Heijden in eigen doel. Heerenveen kon weer even later zelfs op voorsprong komen, maar een strafschop van Arber Zeneli werd gepareerd door Justin Bijlow. In de 89e minuut maakte Bilal Basacikoglu de winnende goal voor Feyenoord: 2-3.

Roda JC - ADO Den Haag 2-3
ADO eindigt als nummer zeven van de Eredivisie door een overwinning bij Roda. ADO-topscorer Johnsen schoot al na drie minuten raak en na de 0-2 van Lex Immers was de Amerikaanse spits in minuut 34 opnieuw trefzeker. De wedstrijd leek beslist, maar Dani Schahin en Simon Gustafson (strafschop) maakten er weer een wedstrijd van. ADO beleefde nog een aantal benauwde momenten, maar de gelijkmaker kon Roda niet meer forceren.

Play-off-wedstrijden
FC Utrecht, Vitesse, ADO en Heerenveen plaatsen zich voor de play-offs om een ticket om Europees voetbal. Utrecht neemt het komende woensdag in de halve finales van de play-offs op tegen Heerenveen. De return is drie dagen later. Vitesse treft ADO. De finales worden gespeeld op 15 mei en 19 mei. De winnaar plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League.