Transfergeweld barst los: Blind en vijf andere Oranje-klanten die móeten verkassen

Transfergeweld barst los: Blind en vijf andere Oranje-klanten die móeten verkassen

02-07-2018 11:00
54

Wil het Nederlands elftal in september en oktober sterk voor de dag komen tijdens de Nations League-duels met Frankrijk en Duitsland, dan is het absoluut noodzakelijk dat diverse internationals vòòr die tijd gesetteld zijn bij een nieuwe club. VoetbalPrimeur zet zes Oranje-sterren op een rij die zo snel mogelijk een nieuw onderkomen moeten vinden.

Sinds afgelopen zondag, 1 juli, mogen Europese clubs officieel spelers toevoegen aan hun selecties. In de komende twee maanden zal het transfergeweld massaal losbarsten. In de Premier League is dit seizoen sprake van een primeur: daar sluit de transferwindow ditmaal al op 9 augustus, enkele dagen voor de eerste speelronde. In andere grote competities, waaronder de Eredivisie, sluit de markt zoals te doen gebruikelijk op 31 augustus om 23.59 uur.

Het Nederlands elftal speelt op 6 september een oefenwedstrijd tegen Peru. Drie dagen later staat de confrontatie met Frankrijk op het programma. Een maand later is er wederom sprake van een tweeluik: éérst een clash met Duitsland (13 oktober), drie dagen later het pikante treffen met België.

Bondscoach Ronald Koeman doet natuurlijk vooral een beroep op spelers die wekelijks minuten maken bij hun club. Tegen de twintigjarige Juninho Bacuna ('Koeman gaf aan me in de gaten te houden') zei de bondscoach bijvoorbeeld dat-ie vooral aan spelen moet toekomen en dus níet voor het geld moest kiezen. Welke Oranje-spelers doen er in juli en augustus verstandig aan om een nieuwe club te vinden en zo hun plek in de Oranje-selectie veilig te stellen? Zes namen. 

Jasper Cillessen
Al twee jaar lang houdt Cillessen (29) wekelijks de bank warm in Barcelona. Alleen in bekerduels krijgt de voormalig Ajacied speeltijd. Koeman ziet het zitten in Cillessen, maar er kómt natuurlijk een punt dat de doelman zijn heil elders moet zoeken. Het is geen gekke gedachte dat Jeroen Zoet - wél al jarenlang basisspeler - op een bepaald moment de voorkeur gaat krijgen. Een transfer hangt deze zomer in de lucht voor Cillessen. Met name vanuit de Premier League is er interesse. 


Daley Blind
De Telegraaf pakte maandagochtend groot uit met het nieuws dat Ajax hoopt op een terugkeer van verloren zoon Blind naar Amsterdam. Eén ding staat sowieso vast: het wordt voor de 28-jarige Blind de hoogste tijd om zijn koffers te pakken bij Manchester United. De 54-voudig international komt totaal niet voor in de plannen van manager José Mourinho. Naast Ajax schijnen ook ploegen uit de Italiaanse top (Internazionale, AS Roma) een oogje te hebben op Blind. 


Timothy Fosu-Mensah
Een jaartje op huurbasis bij Crystal Palace was uitstekend voor Fosu-Mensah (20), maar de loopbaan van de sterke verdediger dreigt nu te stagneren. Mourinho legde al 20 miljoen euro op tafel voor een nieuwe rechtsback en er komen binnen een paar weken ongetwijfel nog één of twee verdedigers bij. TFM zal komend seizoen amper minuten krijgen in de Premier League. Afgelopen week dook er een berichtje op over interesse uit Valencia. Dat gerucht bleek echter niet te kloppen.


Davy Klaassen
Wat een rampjaar heeft Klaassen achter de rug op Goodison Park. Uitgerekend Koeman en zijn opvolger Sam Allardyce deden amper een beroep op de middenvelder, die simpelweg zijn draai niet kon vinden in het Engelse voetbal. In de enorme selectie van Everton barst het van de concurrentie en dus doet Klaassen (25) er goed aan om zo snel mogelijk te verkassen. De naam van Besiktas zingt al maandenlang rond in de wandelgangen. 


Kevin Strootman
Javier Pastore, Ante Coric, Bryan Cristante: een kleine 40 miljoen euro betaalde AS Roma deze zomer voor drie nieuwe middenvelder. De kans is groot dat ook Ajax-ster Hakim Ziyech deze zomer naar  Stadio Olimpico verkast. Italiaanse media denken dat Strootman (28) het kind van de rekening wordt. Het kan natuurlijk best dat de linkspoot gewoon in de plannen van trainer Eusebio Di Francesco voorkomt, maar mocht Strootman andere signalen krijgen, dan kan hij beter zo snel mogelijk zijn conclusies trekken en inpakken en wegwezen. 


Vincent Janssen
Voor de loopbaan van Janssen is het absoluut cruciaal dat hij deze zomer de juiste keuze maakt. Bij Tottenham Hotspur, de club die de spits afgelopen seizoen verhuurde aan Fenerbahçe, lijkt zijn rol sowieso uitgespeeld. Probleem: de 24-jarige Janssen heeft in Londen nog een contract tot medio 2020. Spurs zal ongetwijfeld een stevig bedrag verlangen voor de voormalig aanvaller van AZ en Almere City. Verkopen of nóg een jaar verhuren, dat zal Koeman sowieso weing uitmaken: Jansse móet gaan spelen.