Spelersrapport: Twee uitblinkers bij Oranje na eclatante zege op wereldkampioen

16-11-2018 22:48
130

Het Nederlands elftal imponeerde in De Kuip door wereldkampioen Frankrijk met een 2-0 nederlaag naar huis te sturen. Oranje heeft daardoor aan een gelijkspel in Gelsenkirchen genoeg om de groep winnend af te sluiten. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een wedstrijd om trots op te zijn.

Jasper Cillessen – 7: Kreeg niet zo veel te doen als van tevoren wellicht werd verwacht. Cillessen greep in wanneer het nodig was en hield met behulp van zijn verdediging de nul.

Denzel Dumfries – 8: Wat een energie en strijdlust legde Denzel Dumfries in de wedstrijd. De rechtsback bleef maar gaan, stichtte met zijn rushes veel gevaar en liet zien de beste keuze op rechtsback te zijn.

Matthijs de Ligt – 7.5: Samen met Van Dijk had De Ligt het beruchte Franse aanvalstrio in de zak. Griezmann ontsnapte in de eerste helft eenmaal aan de aandacht van het centrale duo, maar verder zat het slot stevig op de deur.

Virgil van Dijk – 7.5: De aanvoerder van het Nederlands elftal was op geen fout te betrappen en verdient net als De Ligt een pluim voor het schoonhouden van het Nederlandse doel. We hebben een defensie van wereldniveau.

Daley Blind – 7: De aanvalslust van Dumfries zorgde er voor dat Blind niet heel vaak in het spel werd betrokken. In de eerste helft was de Ajacied af en toe slordig, maar hij herstelde zich na de pauze goed.

Marten de Roon – 6.5: De verdedigende middenvelder van Atalanta Bergamo speelde een onopvallende en risicoloze wedstrijd. Hij maakte geen fouten en dus verdient hij daarmee een ruime voldoende.

Frenkie de Jong – 7.5: De Jong had, zoals we van hem gewend zijn, rust en overzicht in zijn spel. Hij schuwde ook het harde werk niet, getuige zijn knappe balverovering op Kanté.

Georginio Wijnaldum – 7.5: Wijnaldum liet door het controlerende werk van De Jong en De Roon vaak zien op de Franse helft. Zijn oplettendheid en scherpte bezorgden Oranje de openingstreffer.

Steven Bergwijn – 7: Waar Bergwijn tegen Duitsland nog een onwennige indruk maakte, speelde hij tegen Frankrijk een goede pot. Hij was dreigend met zijn acties en werkte zich het snot voor de ogen.

Memphis Depay – 8: Wederom de belangrijkste schakel bij Oranje. Memphis was met zijn balvastheid, slimme loopacties en handige voetenwerk een plaag voor de Franse achterhoede en bekroonde zijn wedstrijd in blessuretijd met een succesvolle 'panenka-penalty'.

Ryan Babel – 7.5: Liet een uitstekende indruk achter door zijn inzet. Joeg de Fransen constant op, dwong met zijn schot de Nederlandse goal af en wist met een aantal intelligente passjes het spel goed voort te zetten.

Invallers:

Quincy Promes - x: Viel na 85 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.

Tonny Vilhena - x: Viel na 88 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.

Nathan Aké - x: Viel na 90 minuten in en speelde dus te kort voor een beoordeling.