Duitse complimenten voor 'brutaal' Ajax: 'Slim, mooi, maar te weinig impact'

13-12-2018 06:00
85

Bayern München heeft zich met hangen en wurgen als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Dat concluderen de Duitse kranten na een 'turbulente' avond in Amsterdam. Ajax krijgt de nodige complimenten van onder meer BILD en Kicker.

'Kung-Fu-Gruppensieg', kopt BILD. 'Bayern speelt in een krankzinnige wedstrijd met 3-3 gelijk tegen Ajax, behoudt de eerste plek in de Champions League-groep en treft daardoor een iets makkelijkere tegenstander in de achtste finale. De wedstrijd was een achtbaan. Net als in de heenwedstrijd had Bayern moeite met de brutale pressing van de Nederlanders.

De rode kaart van Thomas Müller krijgt de nodige aandacht. 'Uitgerekend bij zijn 105e Champions League-wedstrijd - geen enkele Bayern-speler doet hem dat na - ging hij met de noppen vooruit naar de bal, maar trof hij daarbij het hoofd van Tagliafico. De Ajax-back werd op het veld gehecht. Op de tribune fluisterden Bayern-baas Karl-Heinz Rummenigge en president Uli Hoeness: "Dat was rood."'

'Het ging heen en weer in Amsterdam: zes doelpunten, twee rode kaarten en Bayern München als groepswinnaar', concludeert Der Spiegel. 'Voor de laatste groepswedstrijd waren de twee clubs zeker van een plek in de achtste finale, maar een wedstrijd tussen Ajax en Bayern leeft op traditie, misschien zelfs op rivaliteit. Een beetje Johan Cruijff tegen Franz Beckenbauer hangt altijd in de lucht. Ook deze ontmoeting was weer interessant.'

'Ajax was dominant en vooral in de eerste helft trok Bayern zich terug op eigen helft, wachtend op kansen in de counter. Die kwamen er ook, met een doelpunt van Robert Lewandowski als resultaat. Maar Ajax bleef gevaarlijk en Bayern overleefde hachelijke situaties op weg naar de rust. Ook in de tweede helft dicteerde Ajax. Na vijf goals en twee rode kaarten hield de twee ploegen het op een 3-3 gelijkspel.'

De Süddeutsche Zeitung heeft zich vermaakt in Amsterdam. 'Het was een vermakelijke, turbulente, nooit saaie voetbalavond in Amsterdam. Gastheer Ajax speelde snel, maar Bayern vertrouwde op de eigen kwaliteiten en dat was genoeg voor een spectaculaire 3-3. Dat was voor de gasten uit München genoeg voor de groepswinst.'

'Zeer turbulent', zo beschrijft Kicker de wedstrijd. 'Ajax en Bayern leverden een waar spektakelstuk af. Bayern begon goed, Ajax reageerde met furieuze aanvallen. De thuisploeg zette hoog druk en leek beloond te worden voor de inspanningen in de tweede helft. Lewandowski en invaller Kingsley Coman draaiden de wedstrijd echter om. De gelijkmaker van Nicolás Tagliafico was alleen goed voor een punt.'

Die Welt genoot tot slot van de sfeer. 'Met folkloristische liederen zorgde het publiek voor een goede sfeer in de Johan Cruijff Arena. De betrokkenheid op de tribune, waar onder meer bondscoach Ronald Koeman en voormalig Bayern-trainer Louis van Gaal toekeken, was besmettelijk voor de spelers op het veld. Ajax, met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong in de basis, dreef Bayern regelmatig ver terug op de eigen helft. Er ontbrak echter iets. Het Ajax-spel was slim, mooi, maar uiteindelijk met te weinig impact.