PSV wendt nederlaag in Heerenveen af in minuut 95, maar laat weer punten liggen

16-02-2019 21:39
552

PSV is voor de tweede week op rij teruggekomen van een 2-0 achterstand, maar heeft weer kostbare punten laten liggen in de strijd om de landstitel. Na FC Emmen en FC Utrecht wist ook sc Heerenveen punten af te snoepen van de regerend landskampioen, die zondag moet afwachten of Ajax het verschil terug kan brengen naar vier punten.

De Eindhovenaren hadden sinds het seizoen 2011/2012 niet meer gewonnen in het Abe Lenstra Stadion en liep zaterdagavond al snel achter de feiten aan. Na drie minuten spelen hobbelde een voorzet van Mitchell van Bergen via Nick Viergever in de verre hoek: 1-0. Halverwege de eerste helft was het weer raak: Michel Vlap zette een individuele actie in en schoof de bal voorbij Zoet.

De 2-0 stand stond tot aan de rust op de borden, hoewel PSV enkele levensgrote kansen kreeg. Steven Bergwijn had het vizier echter niet op scherp: de buitenspeler had direct na de 1-0 kunnen scoren, maar raakte de bal half. Later schoot hij hoog over en trof hij de paal. Ook Gastón Pereiro had pech met het aluminium: de Uruguayaan schoot een vrije trap tegen de lat.

PSV moest na rust in de achtervolging, met Cody Gakpo als vervanger van Hirving Lozano, en leek al snel terug in de wedstrijd te komen via Denzel Dumfries. De knappe goal van de rechtsback werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Na een uur viel de aansluitingstreffer alsnog, nadat Pereiro doelman Warner Hahn verraste met een vrije trap.

De thuisploeg moest steeds verder terug en de 2-2 leek in de lucht te hangen, maar de bal viel maar niet goed voor PSV. Een schitterende counter van Heerenveen leek zelfs de beslissing in te leiden, maar Dennnis Johnsen schoot tegen de lat na een fraaie dieptepass van Kik Pierie. De misser van de Noor was er een met grote gevolgen: Donyell Malen dook in minuut 95 (!) op in het strafschopgebied en redde een punt voor de Eindhovenaren.

Ajax bij een zege op NAC Breda op vier punten van PSV komen. De Eindhovenaren moeten zich bovendien klaarmaken voor de kraker tegen Feyenoord op zondag 24 februari.