Seedorf over het niet selecteren van Seedorf: Nou, wat Nederland is overkomen

Seedorf over het niet selecteren van Seedorf: "Nou, wat Nederland is overkomen"

03-06-2019 19:47
150

Clarence Seedorf werd in zijn tijd als voetballer een periode structureel genegeerd door de bondscoaches bij het Nederlands elftal. De oud-voetballer legde zondagavond bij College Tour de vinger op de zere plek en vindt dat voetballers bij topclubs voortaan standaard opgeroepen moeten worden. Seedorf speelde destijds in de top, maar werd lang thuisgelaten.

"We moeten een manier vinden om te verzoenen met Nederland wat het verleden betreft. We moeten daarvan leren", legt Seedorf uit. Onder meer Marco van Basten riep Seedorf niet op. "Wat er met mij gebeurd is, mag nooit meer gebeuren. Dat is jezelf in de voet schieten. De beste spelers moeten spelen voor het Nederlands elftal. Punt. Als je speelt bij een topclub, ben je de eerste op de lijst."

Seedorf uit kritiek op de werkwijze van de vorige bondscoaches, die in zijn ogen eerst naar het systeem keken en daarna pas naar de spelers. Hij is blij dat Ronald Koeman nu bondscoach is. "Je kijkt niet naar het systeem en dan pas naar de spelers. Je kijkt eerst naar de spelers, dan pas je het systeem aan. Dat is wat alle ploegen in de wereld doen. In Nederland hebben we er een handje van gekregen dat we eerst kijken of je in het systeem past. Dat werkt niet om te winnen. Je moet eerst je beste spelers hebben."

Presentator Matthijs van Nieuwkerk wijst Seedorf op de woorden 'wat er met mij gebeurd is, mag nooit meer gebeuren'. "Daarmee zeg je heel veel over wat jou is overkomen", zegt Van Nieuwkerk. Seedorf reageert: "Nou, wat Nederland is overkomen. Welk groot onrecht heeft Nederland zichzelf aangedaan? Ik zeg niet dat Nederland met mij betere resultaten had gehad, maar ik vind dat als iemand iets verdient, hem dat gegeven moet worden. Zo ben ik opgegroeid."

"Ik werd opgeroepen omdat ik goed speelde in de jeugd van Ajax. Anders werd je niet opgeroepen. Als je je niet goed gedroeg, stuurde je club je niet. Ik weet nog dat Leo Beenhakker zei: jullie gaan niet naar dat toernooi! We hadden ons niet gedragen bij een jeugdtoernooi. Ze wilden ons straffen. Daar waren we doodziek van, want het was een mooi toernooi. Uiteindelijk hebben ze ons gestuurd, omdat de KNVB er achteraan ging."

Seedorf weet nog dat hij bij Oranje gepasseerd werd voor een speler uit de subtop van de Eredivisie. "Als je bij een grote ploeg in Nederland speelt, betekent dat dat ze daar als eerst gaan kijken. Dan moet die jongen van FC Twente wel heel erg goed zijn, voor ze de jongen van Feyenoord thuislaten. Dat was normaal."

"Tijdens mijn periode bij AC Milan, de beste periode van mijn carrière, riepen ze een jongen van AZ op voor mijn positie. Oke, dat kan. Of hij dan beter is? Nee, want anders zou híj bij AC Milan spelen en ik bij AZ. Het is heel simpel. Als ik de Champions League aan het winnen ben, is er geen tactische reden om mij thuis te laten. Dan is er iets anders, waar ik niets van weet."