Twijfelende Gerbrands stapte naar Derksen: Dat bleek het beste advies te zijn

Twijfelende Gerbrands stapte naar Derksen: "Dat bleek het beste advies te zijn"

05-07-2019 14:04
11

Toon Gerbrands werd in 2002 zonder voetbalachtergrond algemeen directeur van AZ. Daarom ging hij niet over één nacht ijs en won hij advies in bij Johan Derksen, zo vertelt oud-volleyballer in een interview met Het Financieele Dagblad.

Gerbrands werd bijna twintig jaar geleden benaderd door AZ. "Maar de vraag was wel: wat moet ik in die voetbalwereld? Gaat mij dat lukken? Ik had daar twijfels over. Ik ben toen naar de hoofdredacteur van Voetbal International gestapt. Johan Derksen, die kende ik helemaal niet", aldus de huidige algemeen directeur van PSV.

"Ik kwam daar binnen, en er zat een man met lang haar, een sigaar en een espressootje. Hij zei: Wat is de vraag? Ik antwoordde: ik heb met AZ gesproken, die hebben me gevraagd, wat moet ik hier nou mee? Dat moet je altijd doen, zei hij. Daar word jij beter van, daar wordt AZ beter van. Maar één ding: de wereld van het voetbal heeft last van xenofobie."

"Dus op het moment dat jij je ook met de sport zelf gaat lopen bemoeien, ben je binnen een jaar weg. Dan schrijven we je met z'n allen naar huis. Dat doe ik niet alleen, dat doen de anderen ook. Dus wat je moet doen is je eigen kennis en ervaring inbrengen en gewoon de eerste vier jaar alle interviews afzeggen. Dat bleek het beste advies te zijn."

Gerbrands was uiteindelijk twaalf jaar algemeen directeur bij AZ. In 2014 maakte hij de overstap naar PSV, waar hij nog drie jaar vastligt. Gedurende zijn verblijf in Eindhoven werd PSV drie keer landskampioen.