Glazen Bol: Ajax pakt opnieuw de schaal, FC Groningen verrast, RKC degradeert

Glazen Bol: Ajax pakt opnieuw de schaal, FC Groningen verrast, RKC degradeert

31-07-2019 12:00 Laatste update: 12:01
104

Het is bijna weer zover: de Eredivisie. In de aanloop naar de aftrap blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Welke ploeg degradeert rechtstreeks? Vandaag de voorspelling van VoetbalPrimeur-redacteur Tim van Duijn.

Kampioen: Ajax
Ik verwacht ten opzichte van vorig seizoen weinig veranderingen in de titelstrijd. Ajax heeft opnieuw een betere selectie dan PSV, maar PSV is ook weer een stuk sterker dan de rest en gaat de meeste duels dan ook eenvoudig gaan winnen. Het zal dus wederom tot het einde spannend blijven. Ajax is Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong kwijtgeraakt, daar waar PSV het moet het doen zonder topscorer en aanvoerder Luuk de Jong en misschien ook Steven Bergwijn en/of Hirving Lozano gaat verliezen. Echter blijft het verschil tussen PSV en Ajax en de rest groot, los van wie er wel of niet vertrekken. De topduels zullen voor een groot deel gaan bepalen wie er in mei met de schaal staat. Ik denk dat Ajax de gelukkige is. PSV wordt tweede.

Hekkensluiter: RKC Waalwijk
De promotie van RKC Waalwijk naar de Eredivisie is voor iedereen die de club een warm hart toedraagt een groot feest, maar ik vrees dat het volgend seizoen toch weer Keuken Kampioen Divisie wordt voor de ploeg van trainer Fred Grim, helemaal omdat er niet één, maar twee ploegen direct degraderen. De selectie van RKC is simpelweg niet goed genoeg om ook maar enigszins een rol van betekenis te kunnen spelen en als je als achtste eindigt in de Keuken Kampioen Divisie, heb je in de Eredivisie niets te zoeken. Sparta en FC Twente staan er beter voor.

Grootste verrassing: FC Groningen
FC Groningen begon vorig jaar onder Danny Buijs rampzalig aan het seizoen, maar dat zal dit jaar anders zijn. Groningen heeft zich een echte winnaar getoond door de sympathieke Buijs niet al na een paar wedstrijden op straat te zetten en heeft, ook door de aanwinsten, een uitstekende tweede seizoenshelft gedraaid. Er is rust bij de club en de basis die er al lag kan worden uitgebreid. De selectie van Buijs is ook zonder Mimoun Mahi en Ludovit Reis goed genoeg om een seizoen lang mee te doen om Europees voetbal. Het is echter wel te hopen dat Ritsu Doan geen transfer maakt.

Grootste tegenvaller: VVV-Venlo
Het vertrek van succestrainer Maurice Steijn en steunpilaren Peniel Mlapa en Lars Unnerstall is een flinke aderlating voor VVV-Venlo. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom de club is uitgekomen bij Robert Maaskant, die na de degradatie met NAC Breda en Go Ahead Eagles stellig aangaf niet meer terug te willen keren als hoofdtrainer, vervolgens aan de slag ging als franchisenemer van een uitzendbureau en door filmpjes van Kung Fu en Tai-Chi een lachertje werd in de voetbalwereld. De trainersloopbaan van de kroonprins van weleer kende de afgelopen jaren iets teveel dalen om van toegevoegde waarde te zijn voor VVV en ik verwacht mede daarom niet dat de club hetzelfde niveau haalt als onder Steijn, maar ik laat me graag verrassen.