Nilis jr. over gokverslaving: ''s Nachts op internet, smoesje voor PSV-training'

Nilis jr. over gokverslaving: ''s Nachts op internet, smoesje voor PSV-training'

28-08-2019 07:34
84

PSV overweegt een samenwerkingsverband aan te gaan met een 'een aanbieder van online weddenschappen', maar wordt gewaarschuwd door Arne Nilis. De voormalig jeugdspeler van PSV heeft – net als zijn befaamde vader Luc – jarenlang met een gokverslaving gekampt.

Nilis junior vraagt zich dan ook af of PSV het kan maken om de gokdiensten aan te prijzen bij zijn achterban. "Ik was bijna verontwaardigd toen ik in de krant las dat het verslavingsgevaar bij gokken op voetbalwedstrijden waarschijnlijk niet zo groot is", laat hij weten aan het Eindhovens Dagblad.

De 27-jarige Belg heeft inmiddels zijn voetbalcarrière beëindigd en onthult dat hij de weg behoorlijk kwijt was. "Je ontloopt je omgeving om datgene te doen waarvan je helemaal in de ban bent geraakt. Stelen zelfs", vertelt hij. "In mijn geval zat ik soms tot diep in de nacht op internet en dan zegde ik de training bij PSV af met een smoesje dat ik naar de dokter moest."

'De Zoon Van' meldde zich in 2008 in de jeugdopleiding van PSV en maakte in september van datzelfde jaar zijn debuut in de KNVB Beker, toen de Eindhovenaren curieus genoeg op Jong PSV stuitten. Meer zat er niet in: Nilis junior vervolgde zijn carrière in de lagere Belgische divisies en stopte in 2015, mede door zijn gokverslaving. "De druk om te presteren was groot. De verleiding was een vriend in stressvolle tijden. Als ik het niet had gedaan, had ik er waarschijnlijk meer uitgehaald. Maar ik heb er vrede mee."

Anno 2019 heeft Nilis zijn verslaving overwonnen en begeleidt hij lotgenoten. In België is de gokmarkt een stuk liberaler dan in Nederland, waardoor het risico op verslaving ook groter is. "De gevaren zijn gewoon groot. Ik geef clinics bij bijvoorbeeld sportclubs en op scholen, zodat mensen weten wat ze te wachten staat als ze verslaafd raken. Dat is heel zwaar."