Gerbrands zwengelt discussie aan: 'Daar wordt voor Nederland het geld verdeeld'
Toon Gerbrands blijft voorvechter van veranderingen in de Eredivisie. De algemeen directeur van PSV vindt onder meer dat clubs die Europees spelen beter gefaciliteerd moeten worden en dringt opnieuw aan op een competitie met zestien clubs.
"Een Eredivisie met zestien clubs, met eventueel een kampioens- en degradatiecompetitie, zodat je flexibel kan meebewegen met de internationale voetbalkalender", opent Gerbrands zijn uitgebreide betoog in De Telegraaf. "PSV, maar ook Ajax, AZ en Feyenoord willen meedenken (lees: meebetalen) met een herverdeling van de nationale televisiegelden, als daar tegenover staat dat wij ons verdienmodel in stand kunnen houden met internationaal televisiegeld en transferopbrengsten."
Volgens Gerbrands is het belangrijk dat Nederlandse clubs de maximale kans krijgen om de groepsfase van de Europese toernooien te bereiken. "Daar wordt voor Nederlandse clubs het grote geld verdeeld. De Eredivisie moet zich daaraan ondergeschikt maken. Nationaal moeten we internationaal volgen. Geef deelnemers aan de voorronde alle ruimte om te overleven, want er staat in de Champions League dertig miljoen euro op het spel en in de Europa League zes miljoen euro."
KNVB Beker
Gerbrands stelt voor dat clubs die Europees spelen later instromen in de KNVB Beker, liefst pas na de winterstop. "Ik begrijp de charme van het spelen tegen amateurclubs, maar het voegt niets toe aan het opleiden van topspelers." Wel vindt de PSV-directeur dat er vanaf de laatste acht of zestien uit- en thuisduels moeten zijn, aangezien een goede bekerwinnaar meer kans op succes in Europa betekent. En dat betekent weer 'meer punten in Europa, meer deelnemers in Europa, meer geld uit de Europese ruif en dus meer geld voor de Eredivisie'.
De KNVB steekt clubs die Europees spelen sinds vorig seizoen de helpende hand toe door het schema aan te passen. Een goede ontwikkeling, maar Gerbrands pleit voor een structurele aanpak om onbegrip te voorkomen. "Stel het competitieprogramma voor een half jaar vast en doe dit in de winterstop opnieuw voor de tweede seizoenshelft. Houd beide keren maximaal rekening met Europese verplichtingen van clubs en het Nederlands elftal."
Zestien clubs
"Spelen clubs voorrondes Europees voetbal, start dan later met de Eredivisie", vervolgt Gerbrands. "Spelen ze geen voorrondes, dan start je eerder. Met zestien clubs in de Eredivisie – en daarmee dertig speelrondes - krijg je daarvoor extra ruimte in de speeldagenkalender."