'Daardoor lopen er nu Frenkies rond die onzichtbaar blijven'

'Daardoor lopen er nu Frenkies rond die onzichtbaar blijven'

03-10-2019 11:55
55

De KNVB wil dat jeugdspelers pas op latere leeftijd bij een profclub instromen, en dat roept de vraag op: zouden spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt net zo goed zijn als nu als ze langer bij een amateurclub zouden spelen? Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, denkt dat het weinig verschil uitmaakt, en is zelfs van mening dat er met de KNVB-plannen meer talent zal komen bovendrijven.

"Het is logisch dat de meeste internationals al vroeg in de opleiding zaten, want dat is nu eenmaal een gevolg van het systeem in Nederland", zegt Hoogma daarover in Voetbal International. "Zij waren toen al de besten en werden geselecteerd. Maar zij waren ook gewoon naar voren gekomen als er een paar jaar later was geselecteerd. Onze stelling is juist dat veel kinderen buiten beeld blijven door al zo jong te selecteren."

"Daardoor lopen er nu Frenkies rond die onzichtbaar blijven, omdat ze zich pas op latere leeftijd ontwikkelen", vervolgt de directeur topvoetbal. "Ik geloof niet dat De Jong en De Ligt mindere voetballers waren geweest als ze wat later waren ingestroomd in een dagopleiding. Frenkie de Jong heeft sowieso pas heel laat een spectaculaire groei doorgemaakt. En wat denk je van Virgil van Dijk? Zoek die maar eens na. Die kwam ook pas in de opleiding van een betaalde club toen hij een jaar of twaalf was", aldus Hoogma.