'Rotte appel en etter' breekt alsnog door bij Ajax: 'Goed dat ik werd weggestuurd'

'Rotte appel en etter' breekt alsnog door bij Ajax: 'Goed dat ik werd weggestuurd'

27-11-2019 08:06
55

Quincy Promes is momenteel samen met Donyell Malen topscorer van de Eredivisie, maar daar zag het in de jeugd niet naar uit. Als ballenjongen droomde hij van een doorbraak in Ajax 1, maar hij was naar eigen zeggen onhandelbaar en werd weggestuurd uit de Amsterdamse jeugdopleiding.

"Als ballenjongen zag ik de spelers van dichtbij. Wesley Sneijder, Huntelaar zelfs, Suárez. Dat motiveerde me", zegt Promes in de Volkskrant. "Huntelaar weet misschien niet dat ik ballenjongen bij hem was, maar ik weet het wel. Ook het feit dat ik ben weggestuurd bij Ajax en ben teruggekomen, is bijzonder. En sowieso een motivatie voor alle jeugdspelers. Niet om weggestuurd te worden uiteraard, maar dat je ook met een omweg weer terug kan komen."

De 27-jarige aanvaller erkent dat hij 'een ettertje' was. "Soms moet je eerlijk zijn naar jezelf, om later te kunnen groeien. Op dat moment had ik het niet door. Ik was geen jaknikker. Als we rondjes moesten lopen, vroeg ik als eerste: waarom? Soms is dat goed, soms ook niet. Bij Ajax in de opleiding hoort ook discipline. Ik was een beetje een 'ettertje', zoals jij dat zegt. Aan voetbalkwaliteiten lag het niet. Het is niet dat ik dat rondje niet wilde lopen."

Promes was mondig, maar niet alleen daarom moest hij vertrekken bij Ajax. "Ik was wat onhandelbaar. Als je een soort rotte appel bent in een algemene groep, begrijp ik dat ze ervoor kozen mij uit de opleiding te sturen. Ik had het nodig om mezelf wakker te maken, omdat ik er nog niet was. Voor mij was het goed dat ik werd weggestuurd. In die tijd heb ik leren knokken."