Het to do-lijstje van Feyenoord: Advocaat wil goalgetter en bezem door selectie

Het to do-lijstje van Feyenoord: Advocaat wil goalgetter en bezem door selectie

09-01-2020 11:30 Laatste update: 11:58
22

Vuurwerkresten opruimen, overgebleven oliebollen in de vuilnisbak en weer een jaar lang wachten op Bohemian Rhapsody. Vanaf nu mogen we écht geen gelukkig nieuwjaar meer zeggen, dus Marc Overmars, John de Jong, Frank Arnesen en Max Huiberts mogen aan de bak tijdens de winterse transfermarkt. VoetbalPrimeur blikt terug én vooruit: hoe heeft de transferzomer uitgepakt, waar kunnen de vier Nederlandse topclubs zich versterken en welke spelers zijn juist op weg naar de uitgang? In deze aflevering: Feyenoord.

Europa League en vijfde in de Eredivisie: nee, de eerste seizoenshelft bracht niet wat Feyenoord ervan verwacht had. Maar wie verder kijkt, ziet dat de Rotterdammers gedurende het seizoen beter en beter zijn gaan presteren. Sinds de entree van Dick Advocaat pakte alleen AZ één punt meer dan Feyenoord. Nu er met een ervaren trainer én technisch directeur Frank Arnesen weer wat staat in De Kuip, is het tijd voor actie.

Transferbalans augustus: +11,1 miljoen euro.

Uitschieters: Het was lange tijd zoeken naar lichtpuntjes in De Kuip, maar in de laatste maanden van 2019 stak één nieuweling zijn neus aan het venster: Marcos Senesi. De Argentijnse aankoop was al afgeschreven voordat hij goed en wel begonnen was, maar haalde aan de zijde van Eric Botteghin zijn revanche. Ook de teruggekeerde Leroy Fer verdient de complimenten, al is hij niet meer de dynamische middenvelder die hij ooit was.

Tegenvallers: Rick Karsdorp viel tegen en raakte in de clinch met de Feyenoord-achterban, Edgar Ié transformeerde van cultheld tot schlemiel en Luciano Narsingh bleef ver verwijderd van zijn oude niveau, maar nieuwelingen Liam Kelly en George Johnston spannen de kroon. Kelly kwam op voorspraak van Jaap Stam naar De Kuip, tekende voor drie jaar, maar komt - letterlijk - tekort. Johnston speelde nog geen minuut, al schijnt Advocaat op de training wel gecharmeerd te zijn geraakt van de voormalig Liverpool-verdediger.

Knelpunten/to do-lijstje: Het uitzwaaicomité van Feyenoord lijkt zich op te kunnen maken voor een drukke winter. Jan-Arie van der Heijden, Yassin Ayoub en Renato Tapia staan allemaal op de nominatie om Feyenoord deze maand te verlaten, terwijl talenten als Wouter Burger, Naoufal Bannis en Marouan Azarkan op huurbasis weg mogen. Ook een vertrek van Sam Larsson lijkt na drie wisselvallige jaren bespreekbaar. Kelly heeft al een nieuwe club gevonden.

In de resterende 22 dagen van de winterse transferperiode móét er een spits bij in De Kuip. Nicolai Jörgensen blijft worstelen met zijn vorm, scoorde pas twee keer in de Eredivisie en is bovendien vaak geblesseerd. Alternatieven heeft Feyenoord niet. Ook is een extra middenvelder welkom, het liefst één met scorend vermogen.

Arnesen kan dus aan de bak en zal putten uit zijn eigen netwerk en dat van Advocaat. Mogelijk kan Manchester City wat betekenen voor Feyenoord. Arnesens zoon, Sebastian, is een vooraanstaand scout bij de Engelse grootmacht. Hij zal zijn vader regelmatig kunnen aanvullen met potentiële versterkingen.

Transfergeruchten rondom de club: John Guidetti (Alavés), Jeremain Lens (Besiktas), Ricky van Wolfswinkel (FC Basel), Tapia (Boca Juniors, Celtic, Rangers FC)

Al afgesloten transfers: Liam Kelly (Oxford United, verhuurd)