'Explosie bij Roda JC: autoritaire De Jong had moeite met uitzetting De La Vega'

'Explosie bij Roda JC: autoritaire De Jong had moeite met uitzetting De La Vega'

05-02-2020 12:05 Laatste update: 12:18
43

Roda JC zette woensdagochtend Jean-Paul de Jong buitenspel, maar een verrassing is dat allerminst. Volgens 1Limburg zorgde de trainer voor veel weerstand en was zijn positie uiteindelijk onhoudbaar.

Roda won eind oktober voor het laatst een competitiewedstrijd, maar achter het op non-actief stellen van De Jong zit veel meer. Het is volgens 1Limburg 'een publiek geheim' dat de conflicten met spelers, stafleden als assistent Maurice Verberne en kantoorpersoneel zich de laatste tijd opstapelden. Het lokale medium komt in een reconstructie met tal van voorbeelden.

Zo was keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder plotseling niet meer welkom in de dug-out en kwam het tot een aanvaring met De Jong. De trainer was ook not amused toen beoogd clubeigenaar Maurico de la Vega in september door Roda-aanhangers uit het stadion werd gezet. De la Vega was de persoon die De Jong aanstelde als hoofdtrainer.

'Waar het kantoorpersoneel in de laatste dagen en uren van De la Vega in Kerkrade het werk neerlegde, bleek De Jong een van de weinigen, zo niet de enige binnen de club die moeite had met de wijze waarop de veelbesproken Mexicaan letterlijk en figuurlijk de deur werd gewezen', klinkt het.

Door de afwezigheid van een permanente directie bemoeide De Jong zich ook met technische zaken en algemene ontwikkelingen binnen de club. De autoritaire manier waarop hij dat deed, stuitte eveneens op veel weerstand. 'Het Kerkraadse kruidvat werd met de dag explosiever', aldus 1Limburg. De situatie werd uiteindelijk onhoudbaar, culminerend in het vertrek van De Jong.