De KNVB had juist moeten wachten. Niet ik, maar zij lopen voor de troepen uit

"De KNVB had juist moeten wachten. Niet ik, maar zij lopen voor de troepen uit"

Gepubliceerd: vrijdag 10 april 2020 om 09:45vr 10-04-2020 om 09:45

Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma heeft er geen spijt van dat hij het publieke gevecht met de KNVB is aangegaan. De burgervader vindt niet dat hij beter had kunnen wachten op 21 april, de dag dat het kabinet een besluit gaat nemen over het eventuele verlengen van de maatregelen.

"De KNVB had juist moeten wachten. Niet ik, maar zij lopen voor de troepen uit", zegt Jorritsma, die ook in juni voetbal zal verbieden in zijn stad, in het Eindhovens Dagblad. "Ik moet mijn handhavers opdragen om op te treden tegen samenscholingen en dan zou bijvoorbeeld PSV in mei al op De Herdgang gaan trainen met elkaar? Dat kan niet. Ook dat is samenscholing en dan wordt gehandhaafd. Op dit moment zijn tot 1 juni alle evenementen verboden en het is echt niet zo dat op 2 juni ineens alles kan. Als na 1 juni iets verandert, zal het ventiel uiterst voorzichtig worden opengedraaid. Als het al gebeurt. We hebben ook daarna nog een tijd te maken met een anderhalve meter-samenleving en dan is voetbal onmogelijk. Je bent dan namelijk aan het samenscholen met 22 man."

Jorritsma neemt een voortrekkersrol in het dwarsbomen van de plannen van de KNVB. "De samenleving ligt stil. Ik kan het ethisch niet verkopen. Er worden mensen toegezongen bij verpleeghuizen, terwijl opa en oma op een balkonnetje staan. Daar gaat het nu om. Is voetbal dan zo belangrijk dat er een uitzondering moet zijn? Ik vind van niet. Dat er burgemeesters anders over denken, zou kunnen", zegt hij. Jorritsma begrijpt dat de KNVB voor de financiën van het voetbal vecht, maar daar heeft hij geen boodschap aan. "Er zijn nu meerdere mensen noodruftig. Daarvoor hebben we voorzieningen in het leven geroepen. Ik wil niet dat het voetbal een prioritaire positie krijgt, daar gaat het me om. We willen allemaal dit vermaledijde virus zo snel mogelijk achter ons laten. Denken we nu echt dat we dan op korte termijn weer evenementen met duizenden mensen kunnen toestaan? Ik ben verantwoordelijk en heb sterk het gevoel dat ik deze week op een goede knop heb gedrukt."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie PSV

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws