Revolutionair FIFA-plan: 'Markt niet open op 1 juli, geen spelersmutatie mogelijk'

Revolutionair FIFA-plan: 'Markt niet open op 1 juli, geen spelersmutatie mogelijk'

12-04-2020 21:34
98

De FIFA is van plan om de zomerse transfermarkt drastisch op de schop te gooien. Deze zou normaal gesproken op 1 juli geopend worden, maar tegen die tijd zijn de competities hoogstwaarschijnlijk nog bezig.

De wereldvoetbalbond wil dan ook geen transfers tijdens het zomerseizoen toestaan, laat het weten bij monde van directeur Emilio García Silvero. "Op 1 juli zal de markt niet opengaan. Spelers kunnen dan ook niet naar een andere club gaan", stelt hij in gesprek met Cadena COPE.

Spelers als Hakim Ziyech (Chelsea), Mike te Wierik (Derby County) en Wessel Dammers (FC Groningen) hebben zich al verzekerd van een nieuwe werkgever, maar lijken genoodzaakt om iets langer bij hun eigen club te blijven. Spelers zijn vrij om hun huidige werkgever te verlaten, maar zouden zichzelf daar alleen mee in de vingers snijden. "De speler zou in dat geval niet geregistreerd worden bij zijn nieuwe club en kan dan dus niet spelen. Dat geldt ook voor huurspelers die op 1 juli naar hun eigenlijke werkgever terugkeren."

De spelers met een aflopend contract lijken het haasje te zijn: of zij ook na 1 juli voor hun huidige werkgever uit kunnen komen, is nog maar zeer de vraag. "De FIFA is niet in staat om de bestaande aflopende contracten door te laten lopen tot na 1 juli", geeft García Silvero toe. De mondiale voetbalbond gaat de transfermarkt vermoedelijk verplaatsen naar augustus, in de korte zomerstop tussen de seizoenen 2019/2020 – mits die nog afgemaakt kan worden – en 2020/2021.