'Ajax niet verwijten dat eigen huishouding prevaleert boven noodlijdende clubs'

'Ajax niet verwijten dat eigen huishouding prevaleert boven noodlijdende clubs'

21-04-2020 18:47
58

Ajax is bereid om noodlijdende clubs in de Eredivisie de helpende hand toe te steken, maar niet ten koste van alles. De Amsterdamse bankrekening is namelijk minder goed gespekt dan algemeen wordt aangenomen, stelt Voetbal International.

Als het over een financiële compensatie voor andere clubs gaat, wordt steevast gewezen op het eigen vermogen van Ajax van 260 miljoen euro. Dat geld zit echter vooral in spelers en gebouwen, schrijft VI. De Eredivisie-koploper heeft door het gevoerde beleid 62 miljoen in kas en zal zelf heel hard nodig hebben als de coronacrisis lange tijd voortduurt.

De huidige situatie heeft namelijk zijn invloed op de transfermarkt en bovendien dreigen clubs nog maanden in lege stadions te moeten spelen. Een jaar zonder fans scheelt Ajax al snel 55 miljoen aan recette-afhankelijke inkomsten. Dit seizoen stevende Ajax af op een operationeel tekort van 20 miljoen en dat loopt door de crisis alleen maar op. De transfers van Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg dichten het gat deze keer, maar daarna slaat de onzekerheid toe.

De Amsterdammers willen financieel helpen, maar miljoenenbedragen – zoals in het voorstel van AZ – hoeven clubs niet te verwachten. 'Ajax valt in deze coronacrisis genoeg te verwijten, maar niet dat het met de zelf gecreëerde buffer de eigen huishouding laat prevaleren boven andere noodlijdende clubs', besluit clubwatcher Marco Timmer.