Volendam plaatst KNVB voor dilemma: Molenaar pleit voor loting om Eredivisie-plek

Volendam plaatst KNVB voor dilemma: Molenaar pleit voor loting om Eredivisie-plek

22-04-2020 11:08
82

Nu definitief duidelijk is dat het seizoen 2019/2020 niet hervat kan worden, moeten er knopen doorgehakt worden over de manier waarop de Eredivisie en Eerste Divisie verder gaan in het nieuwe seizoen. FC Volendam-directeur Keje Molenaar heeft een e-mail gestuurd naar de KNVB, waarin de voetbalbond voor een dilemma wordt geplaatst en een 'aanvaardbaar sportief alternatief' geadviseerd krijgt.

Volendam is de huidige nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie en was als periodekampioen verzekerd van deelname aan de play-offs om promotie en degradatie. Molenaar, directeur externe betrekking in Volendam, ziet de kans op een plek in de Eredivisie van volgend seizoen echter - voorlopig - in rook opgaan. Dinsdag stuurde hij een uitgebreide e-mail naar de KNVB om de standpunten van zijn club duidelijk te maken.

"Nu de competitie van overheidswege voortijdig wordt afgebroken, is het reglementair meest logische scenario dat de competities worden geschrapt en alle clubs in september opnieuw beginnen in dezelfde vorm als in de jaargang 2019/2020", stelt Molenaar volgens De Telegraaf. "Dat betekent dat er géén kampioen is, en géén degradanten en promovendi zijn. Simpel en overzichtelijk."

Maar, zo zegt Molenaar: "Wordt de competitie van overheidswege voortijdig afgebroken en gaat het bestuur betaald voetbal onverhoopt over tot toekenning van allerlei rechten, dan dienen die rechten te worden toegekend aan zowel de ranglijst als de behaalde periodetitels die recht geven op play-offs-deelname. In het geval van de Eerste Divisie is er nog zo'n 25 procent te spelen, met een groot verschil in zwaarte in het resterende programma tussen de clubs die bovenin meedraaien. Daardoor is er van een gelopen koers nog lang geen sprake."

Motivering en loting
Het is reglementair niet mogelijk om op basis van een niet afgemaakte competitie rechten toe te kennen in de vorm van promotie aan de huidige nummers één en twee (SC Cambuur en De Graafschap), terwijl de periodekampioenen niets krijgen, aldus Molenaar. "Gaat het bestuur betaald voetbal tóch over tot het toekennen van rechten in de vorm van promotie aan de nummers één en twee, dan verzoek ik om een juridische of reglementaire motivering van dat eventuele besluit."

De oud-speler van Ajax en Feyenoord komt slot met een 'aanvaardbaar sportief alternatief': Eredivisie-hekkensluiter RKC Waalwijk en periodekampionenen Volendam en NEC zouden via loting moeten bepalen wie er naast Cambuur en De Graafschap in de Eredivisie mag spelen volgend seizoen. "Dat geeft RKC in ieder geval nog een kans, terwijl die kans normaal gesproken reeds was verkeken, een sportief wonder uitgezonderd. NAC en FC Volendam worden op deze wijze beloond met een kans op promotie, die zij op sportieve gronden hebben afgedwongen."