Coronavirus was op de dag van ADO-PSV (15 februari) al in Nederland

Coronavirus was op de dag van ADO-PSV (15 februari) al in Nederland

23-04-2020 08:12 Laatste update: 08:22
48

Het coronavirus was drie weken voor het spelen van de laatste Eredivisie-wedstrijd al in Nederland. Volgens modellen van het RIVM waren op 15 februari al meerdere besmettingen in het land, en niet pas op 27 februari, zo meldt Het Parool

Op die dag, 15 februari, werd er nog zorgeloos gevoetbald in Nederland. Zo zaten er die zaterdag 14.000 mensen in het stadion van ADO Den Haag voor de wedstrijd tegen PSV, en werden ook FC Twente-AZ en Fortuna Sittard-FC Emmen gespeeld. Het coronavirus kon volgens de modellen van het RIVM wekenlang zich ongemerkt verspreiden in Nederland, voordat op 27 februari het eerste geval bekend werd en medio maart vervolgens evenementen, waaronder het profvoetbal, verboden werden.

In totaal werden er sinds vanaf 15 februari nog 35 wedstrijden in volle of goed gevulde Eredivisie-stadions gespeeld, waaronder de topper op 1 maart tussen Ajax en AZ, waar meer dan 52.000 toeschouwers aanwezig waren.

Inmiddels zijn de maatregelen die medio maart door het kabinet werden afgeroepen - een verbod op evenementen en betaald voetbal - verlengd tot 1 september. Nederland heeft inmiddels bijna 35.000 bevestigde coronagevallen. Meer dan vierduizend mensen stierven aan het virus.