'Bij de Bijenkorf had ik transacties van honderden euro's, bij Ajax van miljoenen'

'Bij de Bijenkorf had ik transacties van honderden euro's, bij Ajax van miljoenen'

Gepubliceerd: dinsdag 7 juli 2020 om 13:12di 07-07-2020 om 13:12

Susan Lenderink was zeven jaar lang werkzaam bij De Bijenkorf, voordat ze in 2019 toetrad tot de directie van Ajax. De financieel directeur is een compleet andere wereld binnengestapt, met een geheel eigen dynamiek, kan ze na één jaar concluderen.

"Bij de Bijenkorf had ik miljoenen transacties van honderden euro's, hier tientallen transacties van miljoenen euro's", vergelijkt Lenderink in gesprek met NRC Handelsblad. Tijdens de coronacrisis werden die miljoenen euro's blijvend uitgegeven, terwijl de inkomsten tijdelijk opdroogden. Ajax moest hierdoor een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid van de overheid. "Op papier heb je eigen vermogen, maar geld zit in de spelersgroep. Nu in coronatijd komen geen inkomsten binnen, maar de salarissen moeten we wel iedere maand betalen. We hebben dan misschien wel een buffer, maar het gaat er hier ook het hardst uit."

De coronacrisis zal sowieso invloed hebben op het bedrijfsresultaat van Ajax. De Amsterdammers zijn grotendeels afhankelijk van transferinkomsten om zwarte cijfers te kunnen schrijven, maar het is nog maar de vraag of die er deze zomer nog gaan komen. " Als je naar het operationeel resultaat kijkt: dat is best wel een flinterdun resultaat. Zelfs in de jaren dat we Champions League spelen, heb je transferinkomsten nodig", onderschrijft Lenderink.

De financieel directeur heeft ook ingezien dat winst of verlies op het veld altijd bepalend is, los van hoe de organisatie van de club eruit. "Als we bij de Bijenkorf de voorwaarden goed hadden, was de uitkomst automatisch hetzelfde. Maar bij voetbal is dat niet zo. Daar kunnen alle voorwaarden goed zijn, maar als je net die ene bal mist, kan het financieel enorme gevolgen hebben. Dat is iets waar ik als controlfreak aan moest wennen. Dat maakt het ook wel weer heel leuk."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws