Götze worstelt met modern voetbal: 'Maar voetballend nog altijd absolute top'

Götze worstelt met modern voetbal: 'Maar voetballend nog altijd absolute top'

08-10-2020 08:00
115

PSV heeft ook Duitsland verrast met het aantrekken van Mario Götze. Borussia Dortmund-watcher Sebastian Wessling vindt de 28-jarige Duitser voetballend nog altijd tot de absolute top van de wereld horen, zo vertelt hij in gesprek met VoetbalPrimeur.

Liever kijken? Check hier ons interview met Sebastian Wessling!

"Ik was wel verrast ja", zegt de Funkesport-journalist over de bliksemtransfer van Götze naar Eindhoven. "Ook omdat hij een aantal dagen geleden nog een interview heeft gegeven waarin hij zei: ik heb nog steeds veel ambities. Eén van die ambities was het spelen in en winnen van de Champions League. Dat zal natuurlijk niet zo makkelijk worden bij PSV. Ik wil ook niet arrogant klinken, maar ik denk niet dat de Nederlandse competitie bij de top-vijf competities van Europa hoort. Het is dus wel een verrassende keuze."

"Moderne voetbal werkt in zijn nadeel"
De Europa League-kwalificatie en de aanwezigheid van Roger Schmidt hebben volgens Wessling uiteindelijk de doorslag gegeven. "Hij had ook andere opties, maar daar kon ik niet Champions League of Europa League spelen. Dat was een van de beslissende factoren om voor PSV te kiezen. Natuurlijk heeft hij ook een goede verstandhouding met de coach, ze hebben goede gesprekken gevoerd. Ik denk dat het voor hem ook belangrijk was om een club te vinden waar hij het vertrouwen voelt van de coach, omdat hij dat onder de laatste coaches bij Borussia Dortmund niet had."

Götze was zes jaar geleden nog de man die Duitsland de WK-titel bezorgde. Tussen 2011 en 2017 kampte hij echter met veel blessures en een stofwisselingsziekte, die begin 2017 gedetecteerd werd. "Sindsdien is het voorhem lastig om op zijn oude niveau te komen. Hij kan nog steeds veel meters maken, maar het ontbreekt hem aan snelheid", constateert de verslaggever. "Dat heeft hem de afgelopen jaren parten gespeeld, ook omdat het spel alsmaar sneller wordt. Snelheid wordt meer en meer een beslissende factor en dat werkt voor hem in zijn nadeel. Hij is niet zo snel als andere spelers en dat is waarom Lucien Favre ook geen plek voor hem had. Favre wil snelle en sterke spelers. Götze past niet in dat plaatje."

"Ingrediënten voor succesverhaal zijn daar"
Dat betekent niet dat PSV geen goede zaken heeft gedaan met de komst van Götze. Sterker, Wessling vindt hem nog altijd een absolute wereldspeler. "Hij is vanuit technisch en tactisch oogpunt een van de beste spelers die ik heb zien spelen. Die voetballer is hij nog steeds. Zijn vermogen om ook in lastige situaties de ruimte te vinden, zijn balbehandeling, snelle passing met zijn teamgenoten, kleine één-tweetjes, snel draaien, een aanvaller wegsteken, zulke dingen... Zijn samenspel in kleine ritmes is heel, heel goed. Voetbaltechnisch hoort hij nog altijd bij de absolute top."

Zijn problemen met de snelheid van het spel compenseert hij door 'veel en slim te rennen', iets wat in het vollgassfussball van Roger Schmidt ook gevraagd wordt. "De ingrediënten voor een succesverhaal zijn daar", vindt Wessling. "Mario Götze is nog altijd een fantastische voetballer. Hij speelt nu onder een coach die hem vertrouwen geeft. Alle benodigde ingrediënten voor een succesverhaal zijn dus aanwezig, maar of het ook zo gaat uitpakken moeten we afwachten."

(Emile van de Sande/VoetbalPrimeur)