Ajax betaalt overheidssteun terug, directie ziet ook af van bonus

Ajax betaalt overheidssteun terug, directie ziet ook af van bonus

13-11-2020 16:57
157

De directie van Ajax ziet af van een bonus voor het boekjaar 2019/2020, zo is vrijdag bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Bovendien betalen de Amsterdammers de overheidssteun terug die het ontving via de NOW2-regeling.

Vorige maand ontstond nog enige ophef over de bonussen die directeur voetbalzaken Marc Overmars (250.000 euro), algemeen directeur Edwin van der Sar (200.000 euro) en commercieel directeur Menno Geelen (15.000 euro) hadden ontvangen. Die werden echter al in september 2019 uitgekeerd vanwege het bereiken van de Champions League als gevolg van de landstitel. Van die bonussen hoeft dus geen afstand te worden gedaan.

Wel kiest de directie van Ajax er nu vrijwillig voor om geen bonussen te ontvangen over 2019/2020. Ook betaalt de club de overheidssteun terug op basis van de NOW2-regeling. Ajax maakt daar door de transfers van Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Sergiño Dest geen aanspraak meer op. De Amsterdammers hebben inmiddels een verzoek tot terugbetaling ingediend.

Eerder deed Ajax ook een beroep op de NOW1-regeling. Het is nog onduidelijk of de Eredivisie-koploper gebruik gaat maken van de NOW3-regeling. Financieel directeur Susan Lenderink benadrukt dat de club veel geld misloopt. "We spelen nagenoeg geen wedstrijden met publiek en de kans op volle stadions is op dit moment gering. Financieel wordt het een heel zwaar jaar."

"We moeten dan ook heel kritisch zijn op onze kosten", vervolgt Lenderink, geciteerd door Ajax Showtime. "Met deze subsidie (NOW1, red.) kunnen we ons maximaal inspannen voor de werkgelegenheid. Dat is de reden voor de subsidie. Het is niet voor de spelers, maar voor het kantoorpersoneel."

Van der Sar vindt het logisch dat hij en zijn collega-bestuurders afzien van een bonus. "In maart en april hebben wij met de spelers gezeten en een bijdrage aan solidariteit voor het bedrijf gevraagd. Daar hebben wij als directie een voortouw in genomen. We hopen dat de situatie snel normaal wordt, zodat onze fans weer naar het stadion kunnen komen."