Griekse pers verbijsterd door veerkrachtige Madueke: 'Een nóg grotere nachtmerrie'

27-11-2020 06:00
15

0-2 na een klein kwartiertje, 1-2 bij aanvang van de tweede helft, 3-2 in minuut 53: PSV en PAOK Saloniki hebben er donderdag een knotsgekke Europa League-avond van gemaakt in Eindhoven. De ploeg van Roger Schmidt won uiteindelijk en revancheerde zich voor de 4-1 nederlaag in Griekenland, drie weken eerder. De Griekse pers likt dan ook zijn wonden: VoetbalPrimeur geeft een overzicht van de commentaren.

Sport24 moest terugdenken aan de comeback van PAOK in het eigen Toumba-stadion. 'De Dikefalos hadden toen tien minuten nodig om de wedstrijd op zijn kop te zetten, PSV deed het in slechts drie minuten', vatte men de comeback na rust samen. 'Deze drie minuten deden de bliksemstart in Eindhoven teniet.'

PAOK slaagde er wederom niet in om een wedstrijd op Nederlandse te winnen: de ploeg werd in Europese wedstrijden gekoppeld aan PSV, Ajax, AZ én sc Heerenveen, maar wist ook in zijn negende bezoek aan Nederland geen succes te boeken. 'Het was een unieke kans om de vloek te doorbreken die meereist naar alle wedstrijden in Nederland. Zelfs een 0-2 voorsprong bleek niet genoeg om een reuzenstap naar Europa League-overwintering te zetten.'

De huidige nummer drie van de Griekse Super League kreeg in het Philips Stadion een koekje van eigen deeg, constateerde ook Sportime. 'Ditmaal was het de beurt aan PSV om te verrassen. Van 0-2 naar 3-2: PAOK werd na de eerdere ontmoeting met gelijke munt terugbetaald.' PSV was na de het sensationele eerste kwartier in het nauw gedreven, maar maakte uiteindelijk rare sprongen. 'De gastheren moesten winnen, stonden met hun rug tegen de muur, maar gingen in de tegenaanval. Ze startten de tweede helft zoals PAOK de eerste helft begonnen was. De zwart-witten waren niet in staat om terug te slaan: de gastheren sloten de rijen en gaven niets meer weg.'

Contra keek met bewondering naar Noni Madueke. De pas achttienjarige Engelsman werd na een klein kwartiertje spelen dolgedraaid door PAOK-uitblinker Andrija Zivkovic en zag zijn ploeg op een razendsnelle 0-2 achterstand komen. 'Madueke verliet Engeland om zijn droom na te jagen in Eindhoven. Wie droomt, kan ook last van nachtmerries krijgen... Dankzij een speling van het lot kwam Madueke in minuut dertien tegenover Zivkovic te staan. De Serviër passeerde zijn onervaren tegenstander alsof hij een standbeeld was en een leek een diepe wond in zijn zelfvertrouwen te slaan.'

Niets was echter minder waar, constateerde het medium tot zijn verbijstering. 'De 1-2 van Cody Gakpo was de eerste reactie richting Zivkovic, want het was Madueke die de assist leverde. De tweede reactie was zelfs nóg overtuigender. Vlak na rust tekende de achttienjarige Engelsman met Nigeriaanse roots voor de 2-2, niet lang daarna werd de verrassing compleet gemaakt door de 3-2 van Donyell Malen.' Die stand bleef uiteindelijk op de borden staan. 'PAOK realiseerde een comeback in het Toumba-stadion, PSV deed hetzelfde in Eindhoven. En dat allemaal omdat een achttienjarige de mentale kracht vond om zijn Zivkovic-nachtmerrie te overwinnen. PAOK kreeg er een nóg grotere nachtmerrie voor terug.'

Iefimerida tenslotte probeerde de positieve punten uit te lichten. 'PAOK gooide zijn hele ziel en zaligheid erin. Het nam een 0-2 voorsprong en ging met 1-2 de rust in, maar moest zich uiteindelijk neerleggen bij de verrassende comeback van de Nederlanders.' Die Nederlanders staan na vier Europa League-duels op zes punten, PAOK doet het met één punt minder en heeft Europese overwintering niet meer in eigen hand. 'Nog twee wedstrijden de tijd om dit ene puntje verschil goed te maken. Want als beide teams gelijk eindigen, is PAOK qua onderling resultaat in het voordeel, na die eerdere 4-1.'