Waarom Koeman het niet redde in Engeland: 'Zo veel geld uitgegeven, had invloed'

Waarom Koeman het niet redde in Engeland: 'Zo veel geld uitgegeven, had invloed'

08-12-2020 12:30
22

Het Britse medium FourFourTwo had genoeg gezien na het ontslag van Phillip Cocu en sprak van het einde van een tijdperk. Volgens het gezaghebbende tijdschrift betekende Cocu's vertrek bij Derby County het einde van het Van Gaalism, de Hollandse School in Engeland. Maar zijn Nederlandse trainers daadwerkelijk ongeschikt voor het Engelse voetbal? Of waren ze simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek? VoetbalPrimeur licht vier recente voorbeelden uit. In deze aflevering: Ronald Koeman en zijn verblijf bij Everton.

De naam van Koeman is niet expliciet genoemd in het 'Van Gaalism'-artikel van FourFourTwo: de Barça-trainer is niet bepaald een goede vriend van Van Gaal en zal hier ongetwijfeld niet rouwig om zijn. Toch verdient ook Koemans Premier League-periode extra aandacht. Hij bouwde tussen 2014 en 2017 een prima reputatie op, door met Southampton en Everton drie keer achter elkaar Europees voetbal te halen.

Wedden

Meer odds

Na de zomer van 2017 ging het echter mis. Het ambitieuze Everton raakte topschutter Romelu Lukaku kwijt, maar haalde voor ruim 150 miljoen euro aan nieuwe aanwas: met spelers als Davy Klaassen, Wayne Rooney, Jordan Pickford, Gylfi Sigurdsson, Michael Keane, Nikola Vlasic, Sandro Ramírez én Cuco Martina moest een aanval op de top-vier worden ingezet. The Toffees stonden na negen wedstrijden echter in de degradatiezone en presteerden ook in de Europa League ondermaats. Na een 2-5 nederlaag tegen Arsenal op 22 oktober 2017 was het lot van de manager bezegeld.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ronald Koeman (@ronaldkoeman)

Koeman werd het slachtoffer van de fors gestegen verwachtingen op Goodison Park, stelt Phil Kirkbride, Everton-watcher namens The Liverpool Echo, in gesprek met VoetbalPrimeur. "Ik denk dat zijn imago hier wel een deuk heeft opgelopen na zijn ontslag bij Everton. Dat er voorafgaand aan zijn tweede seizoen zoveel geld werd uitgegeven, heeft een grote invloed gehad op de manier waarop er naar hem werd gekeken."

Het zat Koeman overigens niet mee tijdens de eerste weken van het seizoen 2017/2018. Na de openingswedstrijd tegen Stoke City volgde meteen een loodzware reeks met Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur én Manchester United, daarna kwam Arsenal dus nog naar Goodison Park. "De start van het seizoen was gewoon niet goed genoeg. Maar bij Everton leeft toch het gevoel dat het een overhaaste beslissing was, dat Koeman meer tijd had kunnen krijgen", benadrukt Kirkbride. "Na zijn ontslag werd er opnieuw fors geïnvesteerd in nieuwe spelers. Dat geld hadden ze ook kunnen besteden aan spelers die Koeman wilde hebben."

Hoe dan ook, onder interim-manager David Unsworth en opvolger Sam Allardyce vond Everton weer de weg naar boven: The Toffees sloten het Premier League-seizoen uiteindelijk af als nummer acht. "Allardyce was een stuk minder ambitieus dan Koeman. To steady the ship, Everton in de Premier League houden: dat was waarvoor hij werd aangesteld", beschrijft Kirkbride. "Zijn stijl was pragmatisch en risicoloos, maar niet bepaald leuk om naar te kijken."

Koeman had dus iets heel anders voor ogen dan zijn opvolger: Kirkbride typeert hem als een 'single-minded' manager. "Hij had een strijdplan uitgedokterd waarmee Everton de top van de Premier League aan moest zien te vallen. Ik kreeg altijd het idee dat de spelers - met wie hij overigens een prima band had - zich moesten schikken naar zijn filosofie, in plaats van andersom." Heel problematisch was dit echter niet, vindt de Everton-watcher. "Je mag van een buitenlandse manager verwachten dat hij zich de Engelse voetbalcultuur eigen maakt. Maar je neemt zo iemand in eerste instantie aan vanwege zijn kennis en zijn eigen ideeën."

Na het ontslag van Koeman stonden de Engelsmannen Unsworth en Allardyce voor de groep, daarna volgden de Portugees Marco Silva, de Schot Duncan Ferguson en de Italiaan Carlo Ancelotti. Kirkbride sluit niet uit dat er op termijn een tweede Nederlander aan dit internationale rijtje toegevoegd kan worden. "Trainerskwaliteiten zijn uiteraard doorslaggevend, nationaliteit doet er niet toe. En je moet ook in je achterhoofd houden dat Marcel Brands sinds een paar jaar het beleid bepaalt..."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)