Van den Brom happy bij 'Dortmund van België': 'Vergelijkbaar met Sánchez bij Ajax'

Van den Brom happy bij 'Dortmund van België': 'Vergelijkbaar met Sánchez bij Ajax'

07-12-2020 16:30
36

John van den Brom beleeft een droomstart als trainer van KRC Genk. Zondag zat hij voor de derde keer op de bank bij de Belgische topclub en opnieuw was het kassa. VoetbalPrimeur spreekt zaakwaarnemer Guido Albers over Colombiaanse slopers, zijn worstelende ex-clubs en 'het Dortmund van België'.

Genk versloeg concurrent Royal Antwerp FC met 4-2 en heeft een perfecte score sinds de komst van Van den Brom. De doelcijfers zijn indrukwekkend: 13-4. De Nigeriaanse spits Paul Onuachu is de grote uitblinker en scoorde onder leiding van Van den Brom al vijf keer.

Colombiaanse slopers
Maar zaakwaarnemer Guido Albers vertelt aan VoetbalPrimeur dat Van den Brom misschien nog wel gelukkiger is met zijn verdediging. "Hij heeft een Colombiaanse defensie die werkelijk alles tegenhoudt. Het zijn echt slopers, die ook nog kunnen voetballen. De aanvallers kunnen vertrouwen op die jongens achterin", doelt Albers op Daniel Muñoz (24), Carlos Cuesta (21) en Jhon Lucumi (22).

Het doet Albers denken aan een Ajax-transfer van ruim vier jaar geleden. Davinson Sánchez maakte furore in Amsterdam en werd na één seizoen voor 40 miljoen euro doorverkocht aan Tottenham Hotspur. "Daar kun je het mee vergelijken. Sánchez was voor ons ook iets anders dan we gewend waren. Voetballend was hij ook niet super, maar dat is trainbaar."

Van den Brom werd na het bliksemvertrek van Jess Thorup naar FC Kopenhagen met open armen ontvangen in Genk, dat op een half uur rijden van Maastricht ligt. Albers: "Meteen is alle vertrouwen uitgesproken. Ze waren echt op zoek naar John. Dat helpt heel erg in de situatie zoals die nu is. Het is een warm bad. Maar dit is pas het begin."

Tekst gaat door onder foto

Goede timing Van den Brom
De succesvolle wittebroodsweken staan in schril contrast met de situatie bij Van den Broms vorige clubs AZ en FC Utrecht. AZ had na een matige seizoenstart de weg naar boven ingezet, maar vorige week ontstond de soap rond Arne Slot. Van den Brom leeft mee, aldus Albers. "Hij heeft er alle vertrouwen in dat AZ met zulke spelers straks weer snel in de top van Nederland staat."

Bij FC Utrecht, dat pas twee keer won en slechts elf keer scoorde in tien competitiewedstrijden, gaat het nog minder. "Het benutten van kansen is nog steeds een groot probleem, daar was onder John ook al sprake van. Daardoor staan ze lager dan ze horen te staan. Hij is blij dat hij nu spitsen heeft die de ballen er wél inschieten", knipoogt Albers.

Met scorende spitsen, een hechte verdediging, de koppositie in België én een 'gigantische teamgeest', aldus Albers, kijkt Van den Brom alleen nog maar vooruit met Genk. "Ze willen een club zijn die jonge spelers een podium geeft om zich te ontwikkelen. Ik zie echt dat ze het Dortmund van België kunnen zijn." Exponent van de jeugdopleiding, die grote spelers als Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois voortbracht, is de zeventienjarige Luca Oyen. "Ja, dat vindt John mooi. Goed genoeg, is oud genoeg."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)