Dortmund krijgt gigantisch pak slaag, Leipzig nieuwe koploper in Bundesliga

12-12-2020 17:27 Laatste update: 17:36
36

Borussia Dortmund heeft in eigen huis een flinke nederlaag geleden tegen VfB Stuttgart. De thuisploeg moest het stellen zonder de geblesseerde Erling Braut Haaland en dat was direct zichtbaar, het werd 1-5 in het Signal Iduna Park. RB Leipzig boekte in eigen huis een simpele zege tegen Werder Bremen (2-0).

Borussia Dortmund-VfB Stuttgart 1-5
Na een klein halfuur pakte Stuttgart vanaf de stip verrassend de voorsprong in en tegen Dortmund. Emre Can beging een overtreding in eigen strafschopgebied, waarna de Congolees Silas Wamangituka het buitenkansjes vanaf elf meter niet onbenut liet. Dik tien minuten later kwam Dortmund op gelijke hoogte via Giovanni Reyna en gingen beide ploegen rusten met een 1-1 stand.

Na rust sloeg Stuttgart genadeloos toe. De ploeg van trainer Pellegrino Matarazzo maakte drie treffers in de eerste twintig minuten na rust en liep zo uit naar een comfortabele 1-4 voorsprong. Dortmund, dat zichtbaar de afwezige Haaland miste, leek in de slotfase nog terug te komen tot 2-4 door opnieuw een treffer van Reyna, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt af vanwege buitenspel. Even later maakte invaller Nicolás González er zelfs nog 1-5 van.

Door de ruime nederlaag blijft de ploeg van Lucien Favre steken op de vijfde plaats. Stuttgart klimt door de overwinning naar de zesde plaats in de Bundesliga, op twee punten achterstand van Dortmund.

RB Leipzig – Werder Bremen 2-0
Leipzig had in eigen huis geen kind aan Werder Bremen. De thuisploeg kwam via een strafschop na een klein halfuur spelen op voorsprong. Aanvoerder Marcel Sabitzer kende geen twijfel vanaf de stip en schoot de thuisploeg verdiend op voorsprong.

Vlak voor rust verdubbelde Leipzig de voorsprong in de persoon van Dani Olmo. De Spanjaard vond het net op aangeven van Yussuf Poulsen. Na rust koos trainer Julian Nagelsmann ervoor om veel spelers te wisselen en rust te gunnen. Justin Kluivert mocht in blessuretijd nog invallen, hij kwam in de negentigste minuut binnen de lijnen voor Dennis Borkowski. Door de 2-0 zege is Leipzig in ieder geval voor twee uur de nieuwe koploper in de Bundesliga. Bayern München speelt om 18.30 uur uit bij Union Berlin en kan bij een overwinning de koppositie weer overnemen.