Donkere feestdagen lonken voor Willem II: 0-2 voor, maar vijf tegengoals tegen AZ

20-12-2020 18:34 Laatste update: 18:53
124

Willem II speelde eind september nog Europees voetbal, maar dreigt de kerstdagen onder de degradatiestreep door te moeten brengen. De nummer zestien van de Eredivisie liep op bezoek bij AZ uit naar een 0-2 voorsprong, maar kreeg alsnog een pak rammel: AZ kwam voor rust al langszij en scoorde uiteindelijk vijf keer.

Willem II verloor donderdag het bekerduel met Vitesse, terwijl AZ geen midweekse verplichtingen had. Desondanks stond er een na 36 minuten een 0-2 stand op de borden. Zakaria Aboukhlal maakte een ongelukkige eigen goal, nadat Marco Bizot mistastte bij een hoekschop. Even later zag de VAR een handsbal van Calvin Stengs, waarna Mike Trésor vanaf de penaltystip voor 0-2 zorgde. De VAR had tussendoor ook een treffer van Myron Boadu afgekeurd wegens buitenspel.

AZ kon in het restant van de eerste helft echter alsnog juichen: twee keer zelfs, dankzij Teun Koopmeiners. De AZ-captain benutte eerst een vrije trap, nadat Görkem Saglam zijn plekje in de muur had verlaten. Even later verlengde Koopmeiners een corner van Jesper Karlsson op artistieke wijze, waarmee de fraaie 2-2 een feit was.

In de tweede helft ging AZ erop en erover. Karlsson probeerde er een omhaal uit te gooien, maar die iets te overmoedige poging leidde wel een Alkmaarse belegering in. De 3-2 liet dan ook niet lang op zich wachten: Calvin Stengs kapte Sebastian Holmén uit en schoof de bal in de verre hoek. Fredrik Midstjö maakte even later de vierde van de avond: de Noor haalde van een behoorlijke afstand uit en deponeerde de bal perfect in de bovenhoek. Diezelfde Midtsjö versierde ook een penalty door Derrick Köhn op te jagen. Specialist Koopmeiners had zijn hattrick vol kunnen maken, maar liet het aan Karlsson: 5-2.

AZ vond het met een marge van drie goals wel prima en nam gas terug, met de topper van woensdagmiddag tegen Vitesse op komst. Willem II maakte er via Ché Nunnely nog 5-3 van, maar zal als nummer 16 van Nederland het nieuwe jaar ingaan, tenzij het midweeks nog kan stunten tegen Ajax.