Ajax haalt Haller op in Engeland: West Ham heeft wat ego opzij moeten zetten

Ajax haalt Haller op in Engeland: "West Ham heeft wat ego opzij moeten zetten"

08-01-2021 00:00 Laatste update: 10:00
260

Sébastien Haller doet er goed aan om West Ham United in te ruilen voor Ajax. Dat zegt clubwatcher Jack Rosser van The Evening Standard tegen VoetbalPrimeur. West Ham legde in 2019 een recordbedrag van 50 miljoen euro neer voor Haller, maar verkoopt hem nu met een fors verlies door.

West Ham dacht met Haller goals te kopen, maar in Engeland stokte de teller bij tien goals in 48 wedstrijden. "Ik denk dat beide partijen schuldig zijn aan waarom het niet gewerkt heeft", zegt Rosser tegen VoetbalPrimeur. "Haller werd door Manuel Pellegrini gehaald als diepe spits, maar die rol paste hem niet echt gezien zijn stijl en gebrek aan snelheid. Hij is op zijn best in een tweespitsensysteem naast Michail Antonio, maar door zijn vorm en blessures kwam deze combinatie nooit echt uit de verf."

"Ondanks het feit dat de manier van spelen niet bij Haller paste, heeft hij zelf ook weinig gedaan om het te laten werken", vervolgt Rosser kritisch. "Hij heeft de afgelopen weken veel kansen gekregen door de blessure van Antonio, maar die niet gegrepen. Ik denk dat ze allebei blij zijn met dit afscheid. West Ham had een paar minder succesvolle spitsen en Antonio was niet de speler die hij nu is. Haller werd gehaald om de problemen op te lossen, maar zijn stijl past niet bij die van David Moyes."

Haller werd twee jaar terug nog met groot enthousiasme onthaald door de fans van West Ham. "Al waren er wel wat vraagtekens over de transfersom. West Ham heeft een behoorlijke staat van dienst als het gaat om spelers kopen voor teveel geld, vooral toen Pellegrini en Mario Husillos over de transfers gingen. Felipe Anderson is er ook niet in geslaagd om het transferbedrag (38 miljoen euro, red.) te rechtvaardigen en heeft het nu op huurbasis moeilijk bij FC Porto."

'Haller is de winnaar in deze situatie'
Nu gaat Ajax met Haller aan de haal. De manier van spelen van de Amsterdammers past hem als een jas, voorspelt Rosser. Het verschil met West Ham kan haast niet groter. "Ajax heeft veel meer balbezit dan West Ham en is in staat om veel meer spelers rondom Haller te krijgen. Dat past gewoon veel beter bij hem. Hij houdt er ook van om prachtige goals te maken, dus ik denk dat Ajax het beste uit hem kan halen", zegt Rosser.

"Haller is de grote winnaar in deze situatie. Hij vertrekt naar een grotere club in een tijd waarin hij dat waarschijnlijk niet voor mogelijk had gehouden vanwege het bedrag dat West Ham voor hem betaalde. West Ham heeft wat ego opzij moeten zetten, maar heeft in mijn ogen het juiste gedaan. Het zou niet meer werken met Haller, dus het is dan beter om wat geld voor hem te krijgen dat geïnvesteerd kan worden in een andere speler."

Rosser sluit niet uit dat ook andere clubs loerden op Haller. "Dit kwam min of meer uit het niets. Het zou me niet verrassen als ook andere clubs interesse hadden, maar niemand was concreet. Ik denk ook dat ze niet hadden verwacht dat de vraagprijs van West Ham zo laag was."

Ajax maakte vrijdagochtend bekend dat Haller voor 22,5 miljoen euro overkomt uit Londen. Hij tekende een contract tot medio 2025 en is vermoedelijk zondag al inzetbaar in de Eredivisie-topper tegen PSV.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)