Super January-rapport Feyenoord: verloren Klassieker toch hoogtepunt, spits(en)uur

Super January-rapport Feyenoord: verloren Klassieker toch hoogtepunt, spits(en)uur

28-01-2021 14:30
35

Super January is bijna voorbij en dat zal vooral voor Feyenoord een opluchting zijn. De stadionclub was tot voor kort 26 wedstrijden lang ongeslagen, maar is de eerste maand van 2021 niet ongeschonden doorgekomen: het spel hield vaak niet over en dat kon ditmaal niet verbloemd worden door de resultaten. Zondag wacht de laatste topper van de maand tegen PSV. VoetbalPrimeur maakt de balans op en blikt vooruit.

Super January-resultaten
10 januari: Sparta-Feyenoord 0-2
13 januari: Feyenoord-PEC Zwolle 1-0
17 januari: Ajax-Feyenoord 1-0
20 januari: Feyenoord-Heracles Almelo 3-2 (KNVB Beker)
24 januari: Feyenoord-AZ 2-3
27 januari: SC Heerenveen-Feyenoord 3-0
31 januari: Feyenoord-PSV ?

Uitschieter(s): beste Feyenoord komt naar boven in Klassieker
Dat Feyenoord verliest in de Johan Cruijff Arena, is niets nieuws. De ploeg van Dick Advocaat speelde tegen Ajax echter zijn beste wedstrijd van de voorbije weken en had veel meer verdiend. Steven Berghuis blonk uit, Tyrell Malacia had Antony in zijn broekzak en Marcos Senesi solliciteerde nadrukkelijk naar een toptransfer.

Verder begint Nicolai Jörgensen weer een klein beetje zichzelf te worden. De Deen heeft tijdenlang wanhopig naar zijn vorm van 2016/2017 gezocht, maar de komst van concurrent Lucas Pratto lijkt iets los te hebben gemaakt. En verder is Feyenoord nog altijd in de race voor een hoofdprijs: de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo was met name voor rust niet best, maar de Stadionclub haalde 'gewoon' weer de kwartfinale. Dat het winnen van de KNVB Beker hét redmiddel is voor een tegenvallend Eredivisie-seizoen, weet Feyenoord natuurlijk als geen ander.

Tegenvaller(s): schrijnende generale voor cruciaal bekerduel
Voor de landstitel is Feyenoord al afgehaakt: na de onfortuinlijke verliespartij tegen Ajax volgden nog eens twee nederlagen, die wél terecht waren. Thuis tegen AZ werd Feyenoord op waarde geklopt, maar midweeks zakte het diep door de ondergrens tegen sc Heerenveen. De Friezen hadden hun middenveld versterkt: Feyenoord kon er geen antwoord op vinden en liep achter de feiten aan, met een kansloze 3-0 nederlaag tot gevolg. De spelers die tegen Ajax hun topniveau haalden, zakten in het Abe Lenstra Stadion door het ijs.

Advocaat kondigde niet voor niets een groepsgesprek aan, met het bekerduel tegen datzelfde Heerenveen op 11 februari in zicht. Die wedstrijd is misschien wel belangrijker dan PSV-thuis: de winnaar van de beker is namelijk verzekerd van Europees voetbal tot aan de winterstop, terwijl de nummer drie van de Eredivisie die luxe niet heeft. Laat staan de nummer vijf... Eén ding is zeker: het is voor Feyenoord niet te hopen dat het net zo voor de dag komt als in het vorige bezoek aan Friesland.

Status op de transfermarkt: spits(en)uur in De Kuip
Het jaar 2021 werd geopend met spectaculair Feyenoord-nieuws: Lucas Pratto hielp River Plate ooit aan de Copa Libertadores, maar werd op Nieuwjaarsdag gepresenteerd in De Kuip. Het was de tot dusver enige inkomende transfer en het lijkt er sterk op dat het daarbij zal blijven. Feyenoord heeft simpelweg nauwelijks euro's om te besteden, ook als Jörgensen nog vertrekt in de laatste dagen van de transferperiode. Daarover straks meer.

Verder heeft technisch directeur Frank Arnesen een handvol overbodige spelers verhuurd. George Johnston is naar Wigan Athletic vertrokken, Luciano Narsingh maakt het seizoen af bij FC Twente, Naoufal Bannis, Bernardo Silva en Mikael Johnsen zijn met zijn drieën naar FC Dordrecht vertrokken, Dylan Vente is op weg naar Roda JC en misschien vertrekt ook Marouan Azarkan nog.

Kort samengevat: met Pratto is er één spits binnengehaald, met Bannis en Vente zijn er twee vertrokken. En misschien raakt Feyenoord er nog één kwijt: Jörgensen staat in de belangstelling van Galatasaray en nog een paar clubs uit Turkije en Engeland. Advocaat wil de Deen eigenlijk niet kwijt. Maar wat als er voor 2 februari nog een niet te weigeren bod binnenkomt?

Prognose
Zo blijf je 26 competitieduels op rij ongeslagen, zo verlies je vier keer in amper één maand tijd. We zijn pas halverwege het Eredivisie-seizoen, maar Feyenoord kan zijn titelaspiraties nu al in de ijskast zetten. Advocaat heeft één jaar lang het maximale uit zijn spelersmateriaal gehaald, maar Ajax, PSV, AZ en ook Vitesse hebben op dit moment gewoon meer te bieden, zeker nu Feyenoord de geblesseerde Justin Bijlow, Orkun Kökcü en João Teixeira moet missen.

Dat Feyenoord nu vijfde staat, is dus eigenlijk niet onlogisch. Die plek is aan het einde van het seizoen goed voor play-offs, waarin een ticket voor de voorrondes van de nieuwe Conference League op het spel staat. Maar als Feyenoord de KNVB Beker wint, belandt het in de play-offs van de Europa League en heeft het de Conference League-poulefase als vangnet: sowieso Europees voetbal tot aan de winterstop dus. Alle ballen op de beker dus, een vaker beproefde ontsnappingsroute in Rotterdam-Zuid.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)