Onana kan 'prettig gevoel' krijgen van Dortmund: 'Dit is juist een goed moment'

Onana kan 'prettig gevoel' krijgen van Dortmund: 'Dit is juist een goed moment'

05-02-2021 18:00 Laatste update: 18:08
133

Andre Onana kreeg vrijdag te horen dat hij een jaar lang geen officiële wedstrijden mag keepen als gevolg van het overtreden van de dopingregels. Het is groot nieuws in Afrika, waar hij de laatste drie jaar werd uitgeroepen tot beste doelman van het continent. VoetbalPrimeur spreekt met David Stevenson Manu, journalist van SportsWorldGhana, over de situatie.

De schorsing van Onana kwam vrijdag voor veel mensen als een donderslag bij heldere hemel. Ook Manu was verrast door het nieuws. "Onana is een erg stil en rustig persoon, die geen ophef in de media wil veroorzaken. Hij is niet de eerste die dit zou doen, om het zo te zeggen."

Afrika in verlegenheid
In Afrika is de schorsing van Onana hard aangekomen. "Onana is één van de beste Afrikaanse voetballers op dit moment", vindt Manu. "Hij zette Afrika op de kaart voor de hele wereld. Er zijn erg veel jonge keepers in Afrika die zoals hij willen zijn. Ook volgen ongelofelijk veel mensen hem op de voet. Het is voor Afrika en voor Onana zelf heel treurig dat dit is gebeurd.”

Desondanks laten de Afrikanen Onana niet vallen. "We houden hier nog steeds van hem", stelt Manu. "De mensen zullen achter hem blijven staan. Hij heeft de maximale steun. Onana is een erg goede jongen."

Straf te zwaar
Enkele uren nadat de schorsing van Onana wereldwijd bekend werd, reageerde de 24-jarige doelman in een statement. Hij stelde daarin dat hij te zwaar gestraft is. Manu is het daarmee eens. "Hij nam de doping niet opzettelijk. Dit soort dingen kunnen gebeuren. Als Onana het wel expres deed, dan had de UEFA hem naar mijn mening wel zo zwaar kunnen straffen. Maar nu is de straf veel te hoog. Onana is een jaar absent voor zijn club en land op het allerhoogste niveau. Dat is nogal wat."

Ajax doet er volgens Manu goed aan om tegen de schorsing in beroep te gaan. "Dat is een stap in de goede richting. Ik denk dat het CAS de straf wel zal verlagen, omdat hij de doping dus niet met opzet heeft genomen."

Invloed op carrière
Volgens Manu is het belangrijk dat Ajax mentale ondersteuning regelt voor Onana. "Dit zal hem hard raken, in veel opzichten. Ajax moet de best mogelijke psychologen voor hem regelen. Anders kan deze schorsing een negatieve invloed hebben op zijn carrière."

Manu denkt overigens niet dat een transfer van Onana op korte termijn is uitgesloten, door zijn schorsing. "Dit is juist het goede moment voor geïnteresseerde clubs als Borussia Dortmund om te bellen. Zij kunnen dan laten zien dat ze nog altijd achter hem staan, ondanks alles wat er is gebeurd. Dat zal Onana een prettig gevoel geven: hij weet dan dat Dortmund écht voor hem wil gaan."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)