Komst Conference League bijzonder slecht nieuws voor Nederlandse clubs

Komst Conference League bijzonder slecht nieuws voor Nederlandse clubs

Gepubliceerd: vrijdag 19 februari 2021 om 09:09vr 19-02-2021 om 09:09

Laatste update: zaterdag 20 februari 2021 om 12:03za 20-02-2021 om 12:03

De UEFA gaat met invoering van volgend seizoen een derde Europees bekertoernooi toevoegen aan de speelkalender en dat is slecht nieuws voor Nederland. De zogeheten Conference League moet aangesloten bonden een extra mogelijkheid bieden om deel te nemen aan een Europees bekertoernooi. 

Het besluit van de UEFA om naast de Champions League en de Europa League volgend seizoen te gaan werken met een derde bekertoernooi (de Conference League) valt nadelig uit voor Nederland. Er mogen twee clubs uit de Eredivisie deelnemen aan de Conference League, maar er komen geen extra toegangsbewijzen voor Europees voetbal bij. Wel levert het Nederlandse voetbal met de invoering van de Conference League twee toegangsbewijzen in voor de Europa League, schrijft De Telegraaf.

De landskampioen van het seizoen 2021-2022 is zeker van een plaatsje in de groepsfase van de Champions League. De nummer twee mag zich via de tweede kwalificatieronde proberen te plaatsen voor de groepsfase van het Europese hoofdtoernooi en zal drie rondes moeten overleven om dit te behalen. De winnaar van de KNVB Beker is zeker van de play-offs voor de groepsfase van de Europa League.

De twee Europese tickets in de Conference League die overblijven zijn voor de nummer drie van de Eredivisie en de winnaar van de play-offs (in eigen land). Financieel gezien is dat zeer ongunstig voor Nederland, aangezien de opbrengsten in de Conference League aanzienlijk lager liggen dan die in de Champions League en de Europa League.

De UEFA heeft de Conference League in het leven geroepen om zo meer aangesloten bonden de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan een Europees bekertoernooi. Alle drie de toernooien zullen bestaan uit 32 deelnemers: acht poules uit vier landen. Dat betekent dat de Europa league krimpt van 48 naar 32 deelnemende ploegen. De winnaar van de Conference League plaatst zich automatisch voor de groepsfase van de Europa League van het daaropvolgende seizoen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws