Spanning rond Van Dijk: 'Zodra die drempel is genomen, is deur naar het EK open'

Spanning rond Van Dijk: 'Zodra die drempel is genomen, is deur naar het EK open'

16-03-2021 09:12
29

De kans op speelminuten voor Virgil van Dijk tijdens het EK is nihil als hij voor die tijd niet veel minuten maakt in wedstrijden voor Liverpool. Dat zegt inspanningsfysioloog Raymond Verheijen in De Telegraaf.

Kan Liverpool-manager Jürgen Klopp wél nog een aantal weken een beroep doen op Van Dijk, dan ziet het er opeens goed uit voor de Oranje-aanvoerder. "Zodra die drempel is genomen, is de deur naar het EK open", zegt Verheijen in de ochtendkrant. "Als Virgil alleen maar zou trainen tot de zomer wordt het moeilijker. Er zit een groot verschil tussen trainingsfitheid en wedstrijdfitheid. Dat is ook de reden waarom een speler, die tijdens zijn revalidatie negentig minuten heeft getraind, niet negentig minuten kan spelen. Daar zit altijd een opbouw in van dertig naar zestig en negentig minuten."

Volgens Verheijen heeft dat vooral te maken met de intensiteit: op trainingen zullen ploeggenoten Van Dijk gaan sparen, in wedstrijden doen tegenstanders dat niet. Mocht de verdediger niet zijn rentree maken voor het EK, 'dan moet Liverpool weten dat de KNVB hem heel goed gaat brengen', aldus Verheijen. "Als je nul wedstrijdminuten hebt gemaakt, betekent het dat je na een lange revalidatieperiode tijdens het EK opeens iets anders gaat doen in het hele hersteltraject. En iets anders doen tijdens een revalidatie brengt altijd risico’s met zich mee. Virgil zal zelf een goede afweging moeten maken tegen die tijd."

Van Dijk staat sinds de wedstrijd tegen Everton in oktober 2020 langs de kant met een zware knieblessure. Een jaar eerder zat Memphis Depay in dezelfde situatie: het was twijfelachtig of hij het EK 2020 zou halen, maar dat toernooi werd uiteindelijk uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.