Rapport voor AZ en PSV: niemand zakt door het ijs tijdens 'strijd om plek twee'

Rapport voor AZ en PSV: niemand zakt door het ijs tijdens 'strijd om plek twee'

21-03-2021 16:25 Laatste update: 16:28
95

Het 'toppersyndroom' van PSV houdt aan: de Eindhovenaren kregen ondanks aardig spel met 2-0 klop van AZ en daardoor ligt de strijd om plek twee nu helemaal open. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een aantrekkelijke topper.

AZ

Marco Bizot – 6: werd deze week door bondscoach Frank de Boer uit de definitieve Oranje-selectie gelaten, maar antwoordde daarop door een degelijke wedstrijd te keepen. De afgekeurde PSV-goal in de eerste helft was zijn enige ongelukkige momentje, maar dat maakte dus uiteindelijk niet zo veel uit.

Jonas Svensson – 6.5: met Svensson als rechtsback zit er meer voetballend vermogen in het elftal dan wanneer Yukinari Sugawara op die plaats staat. Dat was ook zondagmiddag te merken, want de Noor zocht veelvuldig de combinatie en daardoor kon AZ aan aanvallen denken.

Timo Letschert – 6: de vervanger van Pantelis Hatzidiakos deed wat van hem verwacht werd. Ballen afpakken en daarna zo snel mogelijk aan de ploeggenoot geven die het dichtste bij staat: een acceptabele prestatie van Letschert.

Bruno Martins Indi – 6.5: de ervaren stopper stond samen met Letschert zijn mannetje en had Malen en Zahavi goed onder controle. Natuurlijk kregen de Eindhovense spitsen zo nu en dan hun kansjes, maar dat is eigenlijk ook niet te voorkomen.

Owen Wijndal – 7: wat een energie en drive gaat er uit van de linksback van AZ. De tandem met Jesper Karlsson aan de zijkant is voor iedere tegenstander bijzonder gevaarlijk en dat leverde ook al na vier minuten een doelpunt op. Is Wijndal klaar voor een vaste basisplaats in Oranje?

Fredrik Midtsjö – 7: de terugkeer van de Noor is bijzonder goed nieuws voor de Alkmaarse formatie. Samen met Koopmeiners is hij de machinekamer die door trainer Pascal Jansen is opgesteld om het hele elftal aan te sturen en Midtsjö knapt ook nog eens heel veel vuil werk op.

Teun Koopmeiners – 6.5: normaal gesproken het toonbeeld van degelijkheid, maar zondagmiddag in het AFAS Stadion was hij wat slordig. Toch prikte hij na ruim een uur raak met rechts en dat haalt zijn punt zienderogen omhoog.

Albert Gudmundsson – 5: als nummer tien werd van Gudmundsson verwacht dat hij de beslissende passes gaf en vaak in de 'zestien' van PSV op zou duiken. Dat lukte maar mondjesmaat en dus kon de IJslander zijn stempel niet drukken. Leed veel te vaak balverlies.

Calvin Stengs – 6: het grootste deel van de Alkmaarse aanvallen ging over links en dus werd Stengs vaak overgeslagen. Op de momenten dat hij de bal wel kreeg, kon de vleugelaanvaller maar één keer het juiste doen: klaarleggen voor Koopmeiners die daardoor kon afdrukken.

Myron Boadu – 5.5: onzichtbaar in de eerste helft en ook na de rust werd hij lang niet bij het spel betrokken Toch was hij in minuut 67 ontzettend belangrijk toen hij op de zijlijn een duel van Viergever won en daarmee de 2-0 inleidde. Een spaarzaam hoogtepunt.

Jesper Karlsson – 7: na vier minuten had hij al een typische Karlsson-goal te pakken. De Zweed trok vanaf links naar binnen en verraste alles en iedereen bij PSV door niet de lange hoek te zoeken, maar in de korte hoek raak te prikken. Bleef een plaag voor Dumfries.

Invallers

Dani de Wit – x: viel na 66 minuten in voor Albert Gudmundsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Tijjani Reijnders – x: viel na 79 minuten in voor Fredrik Midtsjö en speelde te kort voor een beoordeling.

Jelle Duin – x: viel na 87 minuten in voor Myron Boadu en speelde te kort voor een beoordeling.

Zakaria Aboukhlal – x: viel na 87 minuten in voor Jesper Karlsson en speelde te kort voor een beoordeling.

PSV

Yvon Mvogo – 6: heel veel bijzonders valt er niet te zeggen over de prestatie van Mvogo in Alkmaar. De goals van Karlsson en Koopmeiners vielen hem eigenlijk niet aan te rekenen en verder kreeg de Zwitser niet eens zo gek veel te doen. Het zal frustrerend voor hem zijn dat PSV toch verloren heeft.

Denzel Dumfries – 6.5: waar zou PSV zijn zonder zijn aanvoerder? In defensief opzicht had hij zijn handen vol aan de handige Karlsson, maar op de vijandelijke helft bleef hij maar gevaar stichten met zijn rushes en tomeloze inzet. We lijken de vaste rechtsback van Oranje aan het werk te hebben gezien.

Jordan Teze – 6: hij moest het klusje zondagmiddag zien te rooien zonder zijn vaste kompaan Olivier Boscagli en dus kwam er, ook in opbouwend opzicht, meer verantwoordelijkheid op zijn schouders te liggen. Dat is de jonge verdediger wel toevertrouwd: defensief gezien solide en goed in de passing.

Nick Viergever – 5.5: natuurlijk is de voormalig AZ-verdediger een mindere opbouwer dan zijn Franse concurrent, maar het is niet zo dat Viergever helemaal niks met een bal kan. Daarnaast had hij Boadu lang in de tang, maar één slippertje op de zijlijn was fataal: 2-0 voor AZ, wedstrijd gespeeld.

Philipp Max – 6: in het spel van PSV is het cruciaal dat de backs veelvuldig de weg naar voren zoeken. Dat deed Max, die volgende week weer voor 'Die Mannschaft' mag spelen, eigenlijk minder vaak dan we van hem gewend zijn. Daar had meer vandaan kunnen komen.

Pablo Rosario – 5.5: onderscheidde zich met een aantal fijne onderscheppingen, maar vooruit voetballen blijft een 'dingetje' voor Rosario. Misschien moet Roger Schmidt, trainer van PSV, toch eens overwegen om voor tenminste één voetballer te kiezen op het middenveld.

Ibrahim Sangaré – 5: de tekst die hierboven te lezen valt en over Rosario gaat, kan in het geval van Sangaré nog een keer gebruikt worden. Het enige verschil tussen de twee was dat de Ivoriaan nog onzuiverder in zijn passing was.

Cody Gakpo – 5: mocht maar een helft meedoen en kon daarin niet laten zien waarom zijn gemis in de eerste maanden van 2021 zo groot was. De 'Eintovenaar' kwam niet vaak genoeg aan de bal en was niet beslissend.

Mario Götze – 6: de spil van PSV was in zijn passing belangrijk als vanouds, maar liet wel twee enorme kansen liggen. Dat mag een wereldkampioen (sorry) en voetballer van zijn statuur eigenlijk niet gebeuren.

Eran Zahavi – 5.5: was de laatste weken uitstekend in vorm en de Eindhovense doelpunten moesten dan ook van hem komen. In Alkmaar was het allemaal wat minder: de Israëliër werd goed in de gaten gehouden door Letschert en Martins Indi en kon weinig uitrichten.

Donyell Malen – 6.5: iedere centrale verdediger moet toch helemaal gek worden van Malen. Hij blijft maar rennen, proberen en schieten en dus kun je nooit op je gemak zijn als de PSV-spits in de buurt is. Zijn productie, die de laatste weken wat achterblijft, is het enige minpuntje.

Invallers

Yorbe Vertessen – 5.5: viel na 46 minuten in voor Cody Gakpo. De jonge Belg moest met zijn snelheid voor meer chaos in de Alkmaarse defensie zorgen en deed dat in de 45 minuten die hem gegund waren niet genoeg.

Noni Madueke – x: viel na 69 minuten in voor Pablo Rosario en speelde te kort voor een beoordeling.

Mohamed Ihattaren – x: viel na 87 minuten in voor Eran Zahavi en speelde te kort voor een beoordeling.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)