PSV geeft weer niet thuis in topper en ziet ultra-effectief AZ langszij komen

21-03-2021 16:24 Laatste update: 16:31
283

PSV is er voor de zestiende keer op rij niet in geslaagd een Eredivisie-topper te winnen. In Alkmaar was AZ met 2-0 te sterk door goals van Jesper Karlsson en Teun Koopmeiners.

Al in de vierde minuut brak AZ de ban: Karlsson trok naar binnen en verraste doelman Yvon Mvogo met een schot in de korte hoek. Meteen daarna kreeg Calvin Stengs de volgende kans, maar vervolgens was het woord aan PSV. De Eindhovenaren trokken het initiatief naar zich toe, maar verzuimden het overzicht om te zetten in doelpunten.

Goede kansen waren niet besteed aan Mario Götze en Cody Gakpo. Uiteindelijk was het AZ-back Jonas Svensson die de bal in eigen doel kopte, maar daar ging buitenspel van Denzel Dumfries aan vooraf. Scheidsrechter Dennis Higler zette op advies van de VAR een streep door de gelijkmaker.

Met het inbrengen van Yorbe Vertessen voor Gakpo in de rust probeerde trainer Roger Schmidt wat te forceren. Veel impact had het echter niet: PSV speelde zwak en bleef bijzonder onzorgvuldig in de afronding. Bij een spaarzame AZ-aanval was het wél raak. Koopmeiners schoot zijn ploeg in veilige haven: 2-0.

Door het nieuwe puntenverlies van PSV kan Ajax, dat zondag om 20.00 uur aftrapt tegen ADO Den Haag, uitlopen naar elf punten. De koploper uit Amsterdam heeft bovendien nog een wedstrijd tegoed. AZ heeft nu evenveel punten als PSV (55).