Frenkie de Jong en Blind balen bij Oranje van FIFA: 'Dat slaat nergens op'

Frenkie de Jong en Blind balen bij Oranje van FIFA: 'Dat slaat nergens op'

24-03-2021 23:42
73

Het verbaast de internationals van het Nederlands elftal dat er woensdagavond geen VAR aanwezig was bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (4-2). In de eerste helft greep scheidsrechter Michael Oliver niet in bij twee discutabele momenten.

In de aanloop naar de openingstreffer van Burak Yilmaz kwam de bal op een Turkse arm. Oliver ontging het moment of zag er geen penalty in, maar kon ook niet terugvallen op de VAR. Vlak voor rust was het met blote oog niet te zien of de kopbal van Matthijs de Ligt voor, op of achter de doellijn werd weggehaald.

"Vreemd dat er op het niveau van de WK-kwalificatie en in de tijd waarin we leven geen VAR aanwezig was", zegt Daley Blind tegen Voetbal International. "En al helemaal dat de doellijntechnologie ontbreekt. Als je in de stadions de gelegenheid hebt om het goed te doen, waarom zou je het dan nalaten?"

De FIFA wil een gelijk speelveld creëren, waardoor de VAR alleen wordt ingezet in competities waar de technologie overal toepasbaar is, bijvoorbeeld ook in Afrika. Blind vindt dat gek. "In de Eredivisie hebben ook niet alle clubs doellijntechnologie of de juiste camera's voor de VAR."

Blind krijgt bijval van een balende Frenkie de Jong. "Het is jammer dat niet alle landen het kunnen betalen, maar dat betekent niet dat wij eronder moeten lijden. Deze technologie helpt alle teams en maakt voetbal rechtvaardiger. Om het dan te liggen, slaat nergens op."